Torgny Lilja, PhL

Los Angeles

Middag

Hollywood Walk of Fame and Hollywood Boulevard in Los Angeles, Calif

Hollywood Walk of Fame är en trottoar av konstgjord marmor, som hyllar celebriteter.

Det amerikanska ordet för middag, dinner, kommer från fornfranskans disner (jämför déjeuner) och avsåg ursprungligen den första av två större måltider. I Los Angeles är dinner den viktigaste måltiden, som man äter ganska sent, men det kan också vara en större måltid i allmänhet.

Tri-Tip w/ Curry Rice, Baked Beans & Tortillas

Tri-tip eller Santa Maria steak är en form av biff, som blivit populär i stora delar av Kalifornien. Köttet kommer inte från oxens rygg, som vanlig rostbiff, utan från en muskel nedanför ländstycket. Stycknings­detaljens form har gett maträtten namnet tri-tip på engelska.

Till Santa Maria BBQ använder man en styckningsdetalj som heter tri-tip.

I USA styckar man nötkött annorlunda än i Sverige. Det amerikanerna kallar tri-tip (bottom sirloin) motsvarar nämast stora fransyskan. Denna stycknings­detalj har man länge använt till köttfärs, men på 1950-talet blev tri-tip en specialitet i staden Santa Maria i Kalifornien.

Beef cut bottom sirloin

Bottom sirloin (tri-tip) är en muskel strax nedanför ländstycket.

Fördelen är med denna maträtt är att man får ett magrare och billigare kött. Om man inte har möjlighet att köpa tri-tip, där man bor, kan man använda någon annan typ av biff. Det styckade köttet gnider man inför tillagningen med kryddor. Huvud­ingredienserna i en Santa Maria-style rub är salt, peppar och vit­lök. Allt annat är valfritt. Ofta grillar man köttet över öppen eld tills det är rött i mitten. Före servering skär man köttbiten i tunna skivor. Räkna med 250 gram per portion (före tillagning).

Tri-tip with rice beans and tortillas

Kokta pintobönor och curryris passar som tillbehör till tri-tp.

Det här receptet räcker till 4 portioner:

Ingredienser

Kött

1,5–2 kg välmarmorerat nötkött

Kryddor

1 msk koksalt
1 msk finmalen svartpeppar
1 msk vitlökspulver
1 msk lökpulver
1 tsk cayennepeppar
1 tsk torkad oregano
(eller färsk, finhackad)
1 tsk torkad rosmarin (el. färskpressad)
1/2 tsk salvia

Ris

1 dl ris
2 tsk curry
2 tsk gurkmeja

Tillbehör

White beans in a package

1 pkt stora vita bönor (el. 1 burk Bush’s Country Style Baked Beans)
4 st tortilla av vete el. majs

Tillagning

Biff

1. Blanda kryddorna i en bunke. Gnid köttet med kryddblandningen. Täck över och låt stå en timme i rumstemperatur.

2. Förbered grillen. Bryn köttet på alla sidor, 3–4 min per sida. Var försiktig med fettet, som kan droppa och orsaka eldslågor.

3. Flytta köttet till indirekt värme, när det är ordentligt brynt på alla sidor. Om du använder grillkol eller träkol, försöka vända köttet etter några minuter för en jämnare väme. Grilltemperaturen bör vara ca 120–150 grader.

4. Täck över grillen och värm köttets tills dess innertemperatur når mellan 40 och 60 grader. Fortsätt grilla 20 till 40 minuter beroende på köttets storlek och personlig smak. Man får räkna med att värmen fortsätter stiga några grader efter att man tagit köttet från grillen.

5. Låt köttet vila i folie ca 10 minuter. Skär tvärs över fibernas längdriktning och servera omedelbart.

Kryddor

Blanda koksalt, svartpeppar, vitlökspulver, lökpulver, cayennepeppar, oregano, rosmarin och salvia i en bunke. Förvara kryddmixen i en lufttät behållare vid rumstemperatur. Använd en handduk för att fukta steken med vatten. Gnid in kryddorna på båda sidor. Låt steken ligga minst två timmar eller över natten i kylskåp så att den drar åt sig av smaken.

Ris

Koka riset enligt anvisningarna på paketet och låt stå ca 5 min. Tillsätt curry och gurmeja. Rör om med en trägaffel eller motsvarande.

Tillbehör

Värm tortillabröden i ugn eller mikrovågsugn. Lägg dem sedan i metallfolie. Severa köttet med varma pintobönor i sås.

Menu at Santa Barbara Chicken Ranch

Meny från Santa Barbara Chicken Ranch.

Mesquite Chicken w/ Curry Rice, Beans & Tortillas

Mesquite chicken är marinerad kyckling, som man har grillat över träkol. Kycklingen får sin guldgula färg av en marinad, som innehåller citron­saft, ananas­juice, vitlöks­pulver, svartpeppar och paprika.

Santa Barbara Chicken Ranch grillar kyckling på mexikanskt vis.

Mesquite är ett särskilt träslag, som ger en karaktäristisk röksmak vid grillning. Det finns flera olika varianter av detta träd, som i USA huvudsakligen växer i Texas och södra Kalifornien, där det är en invasiv art.

Santa Barbara Chicken Ranch serverar kött, som köket har tillagat över öppen eld. Här kan man beställa en kombinations­rätt, som består av grillad kyckling, nöt­kött i tunna skivor, stuvade bönor och ris. Jag brukade besöka restaurangen i Goleta utanför Santa Barbara (N Fairview Avenue 163).

Det här receptet räcker till 4 portioner:

Ingredienser

Kyckling

4 halva kycklingfiléer
1 msk Mesquite Barbecue kryddblandning (BBQ & Grill Mesquite)
1 klick smör

Ris

1 dl ris
2 tsk curry
2 tsk gurkmeja

Tillbehör

1 burk Bush’s Country Style Baked Beans
4 st vete- eller majstortillas

Bush’s Baked Beans Country Style

Tillagning

Kyckling

Skär kycklingfiléerna i skivor, Smält smöret. Tillsätt kryddorna. Blanda noga. Lägg kyckling-skivorna på en tallrik. Häll krydd-blandingen över skivorna och låt dem stå i rums-temperatur ca 1 timme. Värm upp grillen. Lägg skivorna på gallret i 10 minuter. Vänd och tillaga ytterligare 10 minuter eller tills de är färdiga.

Chicken with rice beans and tortillas

Curryris, kokta pintobönor och varm tortilla passar utmärkt till kyckling.

Ris

Koka riset enligt anvisningarna på paketet. Tillsätt lika delar curry och gurkmeja. Rör om tills riset är saffransgult.

Tillbehör

Koka upp bönorna i en kastrull. Värm tortilla-bröden i ugn eller mikrovågs-ugn. Servera dem inlindade i metall-folie.

Asian Orange Chicken 陈皮鸡

Orange chicken är en populär mat­rätt, som före­kommer på många asiatiska restauranger i USA. Rätten, som har kinesiskt ursprung, består av friterade kyckling­bitar, som man glaserar med en söt apelsin­sås.

Apelsinsåsen är en viktig ingrediens i orange chicken.


Panda Express är den största restaurang­kedjan som serverar kinesisk mat i USA. Före­tagets matställen finns på stor­marknader, kasinon, flyg­platser, järn­vägs­stationer, idrotts­arenor och college, i shopping­center, gallerior och försvars­högkvarteret Pentagon. Jag brukade besöka restaurangen i Goleta utanför Santa Barbara (N Fairview Avenue 131).

Det här receptet räcker till fyra portioner:

Ingredienser

Kyckling

2 benfria kycklingfiléer utan skinn i centimeterstora bitar
2,5 dl vetemjöl
1/4 tsk salt
1/4 tsk peppar
3 msk olivolja

Sås

3,75 dl vatten
2 msk apelsinjuice
0,6 dl citronsaft
0,8 dl risvinäger
2 1/2 msk kinesisk soja
1 msk rivet apelsinskal
2,5 dl råsocker
1/2 tsk hackad ingefära
1/2 tsk hackad vitlök
2 msk hackad salladslök
1/4 tsk chiliflingor
3 msk majsstärkelse
2 msk vatten

Soy sauce

 

Orange chicken in a bowl

Panda Express använder ett delvis hemligt recept.


Tillagning

1. Häll 3,75 dl vatten, apelsinjuice, citronsaft, risvinäger och soya­sås i en kastrull och placera på medelhög värme. Tillsätt apelsin­skal, råsocker, ingefära, vitlök, hackad gul lök och chiliflingor. Låt koka. Ställ kallt i 10 till 15 minuter.

2. Placera kycklingbitarna i en åter­för­slutnings­bar plast­påse. När innehållet i kastrullen har svalnat, häll 2,5 dl sås i påsen. Spara återstoden. Förslut förpackningen och kyl i minst två timmar.

3. Blanda vetemjöl, salt och peppar i en annan åter­för­slutnings­bar plast­påse. Tillsätt de marinerade kyckling­bitarna, förslut påsen och skaka tills såsen täcker kycklingen.

4. Värm matolja i en stekpanna. Placera kycklingbitarna i pannan och bryn på båda sidor. Låt torka på en tallrik med hushålls­papper och täck med folie.

5. Rengör pannan och tillsätt såsen. Låt koka på medel­hög värme. Blanda majs­stärkelse och 2 tsk vatten. Blanda med såsen. Sänk vämen och tillsätt kyckling­bitarna. Låt småkoka ca 5 minuter och rör om då och då.

Brine Soaked Turkey

Ugnstekt kalkon är en populär maträtt vid stora högtider, såsom thanksgiving och jul. Använd alltid färsk eller tinad kalkon utan saltvatteninjektionger och kom ihåg att skölja av överflödig saltlake innan tillagningen i ugn.

Använd en färsk kalkon och låt den ligga i saltlake i kylskåpet.

Börja med att värma ingredienserna till saltlaken och låt blandningen svalna. Häll denna i en stor återförslutningsbar plastpåse och lägg sedan kalkonen i påsen. Placera alltihop längst ned i kylskåpet och låt stå över natten. Att lägga kött i saltlake (vatten med hög salthalt) är en urgammal metod, som gör köttet godare och mörare.

Ingredienser

Kalkon

5 dl koksalt
2,5 dl brunt socker
3 msk svartpeppar (hel)
4 lagerblad
3,5 liter vatten
5 dl äppelcider eller äppeljuice
1 färsk kalkon
matolja
1/2 gul lök i klyftor
1 selleristjälk, skuren i tre delar
persilja, timjan eller rosmarin

Sås

Ugnsspad från kalkonen
0,8 dl vetemjöl
5 dl kycklingbuljong
0,5 dl vispgrädde
salt
nymald svartpeppar

Soy sauce

Tillagning

1. Blanda salt, brunt socker, pepparkorn, lagerblad och vatten i en stor kastrull och låt sjuda över hög värme. Sänk värmen och låt sjuda tills salt och socker har löst sig i vattnet (ca 5 min). Rör om emellanåt. Låt svalna till rumstemperatur.

2. Lägg en stor återförslutningbar påse inuti en behållare i botten av kylskåpet. Tillsätt vatten, äpplecider/-juice och saltlake.

3. Avlägsna inälvor och hals från kalkonens insida. Ta bort snören och plast som håller ihop låren. Torka kalkonen in- och utvändigt med hushållspapper. Lägg kalkonen med bröstet nedåt i saltlaken. Förslut plastpåsen så att överflödig luft avlägsnas. Skjut in behållaren i kylskåpet och låt kalkonen stå i saltlaken i 8–16 timmar. Vänd på påsen ibland.

4. Värm ugnen till 180°C. Lägg kalkonen på ett galler ovanpå en plåt i nedre delen av ugen. Ta kalkonen ur påsen och skölj med kallt vatten i minst två minuter.

5. Torka kalkonen med hushållspapper. Gnid in utsidan med olja. Lägg lök, selleri och kryddor inuti kalkonen. Bind ihop låren med ett snöre.

6. Lägg kalkonen på en galler i en långpanna. Stek en timme i ugn.

7. Vänd kalkonen på rygg och fortsätt minst 1 1/2 timme tills en köttermometer i lårets insida uppmäter ca 75°C. Häll då och då över sky, som har samlats i botten av långpannan.

8. Ta kalkonen ur ugnen och låt köttet svalna i ca 30 minuter. Blanda ugnssky och kryddor i en kastrull. Värm ingredienserna till såsen i en kastrull på spisen under omrörning.

Pumpkin Pie

Pumppaj är en traditionell efterrätt, som förekommer på höst och vinter, i synner­het under thanksgiving och jul i USA och Canada. Pumpan är en symbol för skörde­tid, och som sådan förekommer den även under halloween.

Pajen är ett måste på thanksgiving.

Pajen består av ett skal, som man fyller med en smet av pumpa, ägg, mjölk, råsocker, kanel, ingefära, muskot, salt och kryddnejlika.

Pumpkin pie

Pumppaj består av ett skal, som man fyller med smet.

Till två pajer behöver man:

Ingredienser

5 dl vetemjöl plus lite extra till smörpapperet
1, 25 dl (ca 40 g) valnötskärnor
3 msk strösocker
Salt
1,65 dl vetetabilist fett, kallt
1,25 dl brunt socker
1 tsk kanel
1/2 tsk ingefära
1/2 tsk nymalen muskot
1/8 tsk kryddnejlika
1400 g pumpa
2,5 dl kondenserad mjölk
2 st stora ägg, lätt vispade

 

Brown sugar

Tillagning

1. Blanda vetemjöl, valnötter, strösocker och 3/4 tsk salt i en stor skål. Vispa med en degvisp tills blandningen består av grova smulor. Stänk 0,5 dl iskallt vatten över blandningen och vispa till den börja gå ihop. (Om degen blir för torr, tillsätt ytterligare 1–2 msk vatten, en msk åt gången.)

2. Dela degen på mitten. Klappa varje halva till en rund skiva. Slå in degbitarna i plast­folie och kyl ned ca 30 min (eller upp till 2 dagar). Kavla varje degskiva mellan två lätt mjölade smörpapper till en knappt 30 cm stor cirkel. Placera skivorna i var sin 22 cm stor pajform så att den täcker insidan och även kanten.

3. Kavla även den återstående degen mellan smörpapper tills den bildar en kvadrat på 25 gånger 12 cm. Jämna till kanterna. Skär degen på längden i 12 remsor. Ta bort överbriven deg. Fläta tre remsor åt gången tills den bildar fyra flätor. Kläm ihop dessa till två sammanhängande flätor. Fukta degen med vatten längs kanten av varje pajformen och tryck försiktigt fast flätaorna.

4. Låt pajskalen stå i kylskåp 15 till 30 minuter. Värm ugnen till 220 grader C med en plåt i mitten. Blanda brunt socker, kanel, ingefära, muskot, 1/2 tsk salt och krydd­nejlika. Tillsätt pumpa, mjölk och ägg. Vispa en minut. Placera de nedkylda pajskalen på en bakplåt och häll i fyllningen.

5. Grädda tio minuter och sänk sedan temperaturen till 175 grader C. Grädda ytterligare 35 minuter tills pajerna blir hårda. Låt dem svalna på ett galler. Man kan täcka pajen med plastfole och spara i kylskåp upp till två dagar.

Sundae

En klassisk sundae består av vaniljglass med choklad­sås, visp­grädde och ett konserverat körsbär på toppen. Ibland kan man få sundae med färsk frukt som jordgubbar, hallon, blåbär, björnbär eller persika.

Det här receptet räcker till två personer:

Ingredienser

4–5 skopor vanilj­glass alt. choklad­glass
Vispgrädde
Choklad- eller kola­sås alt. frukt­puré
2 konserverade körs­bär alt. bitar av färsk frukt

 

 

Sundae ice-cram

Tillagning

Ta fram glassen ur frysen. Vispa grädden. Fyll två portions­glas med glass. Toppa med choklad-, kola­sås eller frukt­puré, en klick visp­grädde och ett konserverat körs­bär eller bitar av färsk frukt. Servera omedel­bart som dessert.

Banana Split

Banana split eller banana boat är en vidare­utveckling av efter­rätten sundae. Banana split finns i flera olika varianter, där huvudingredienserna är banan, glass och vispgrädde. Ibland förekommer även ananas.

Banana split är en numera klassisk efterrätt.

Farmaceutlärlingen David Evans Strickler från Pennsylvania skapade 1904 en efter­rätt, som huvusakligen bestod av glass och banan. Charles Walgreen, som var son till svenska invandrare i USA, gjorde efter­rätten känd genom att sälja den på sin apoteks­kedja, Walgreens.

Det här receptet räcker till två personer:

Ingredienser

1 banan
1 skopa jordgubbsglass
1 skopa vaniljglass
1 skopa chokladglass
1,5 dl vispgrädde
2 msk jordgubbssylt
chokladsås
3 konserverade körsbär
Hackade hasselnötter
Mörka chokladflingor

Cocktail cherries

Tillagning

1. Dela bananen på längden. Placera halvorna på ett avlångt fat.

2. Lägg tre skopor glass mellan banan­halvorna. Lägg en klick jordgubbs­sylt på jordgubbs­glassen och en klick choklad­sås på choklad­glassen.

3. Vispa grädden. Toppa med visp­grädde och konserverade körs­bär. Garnera med hasselnöts­bitar och choklad­flingor. Spritsa choklad­sås över grädden och banan­halvorna.

4. Servera som efterrätt.

 

Till menyn