Los Angeles
Middag
Hollywood Walk of Fame är en trottoar av konstgjord marmor, som hyllar celebriteter.
Det amerikanska ordet för middag, dinner, kommer från fornfranskans disner (jämför déjeuner) och avsåg ursprungligen den första av två större måltider. I Los Angeles är dinner den viktigaste måltiden, som man äter ganska sent, men det kan också vara en större måltid i allmänhet.
Tri-Tip w/ Curry Rice, Baked Beans & Tortillas
Tri-tip eller Santa Maria steak är en form av biff, som blivit populär i stora delar av Kalifornien. Köttet kommer inte från oxens rygg, som vanlig rostbiff, utan från en muskel nedanför ländstycket. Styckningsdetaljens form har gett maträtten namnet tri-tip på engelska.
Till Santa Maria BBQ använder man en styckningsdetalj som heter tri-tip.
I USA styckar man nötkött annorlunda än i Sverige. Det amerikanerna kallar tri-tip (bottom sirloin) motsvarar nämast stora fransyskan. Denna styckningsdetalj har man länge använt till köttfärs, men på 1950-talet blev tri-tip en specialitet i staden Santa Maria i Kalifornien.
Bottom sirloin (tri-tip) är en muskel strax nedanför ländstycket.
Fördelen är med denna maträtt är att man får ett magrare och billigare kött. Om man inte har möjlighet att köpa tri-tip, där man bor, kan man använda någon annan typ av biff. Det styckade köttet gnider man inför tillagningen med kryddor. Huvudingredienserna i en Santa Maria-style rub är salt, peppar och vitlök. Allt annat är valfritt. Ofta grillar man köttet över öppen eld tills det är rött i mitten. Före servering skär man köttbiten i tunna skivor. Räkna med 250 gram per portion (före tillagning).
Kokta pintobönor och curryris passar som tillbehör till tri-tp.
Det här receptet räcker till 4 portioner:
Ingredienser
Kött1,5–2 kg välmarmorerat nötkött Kryddor1 msk koksalt Ris1 dl ris Tillbehör |
1 pkt stora vita bönor (el. 1 burk Bush’s Country Style Baked Beans)
4 st tortilla av vete el. majs
Tillagning
Biff
1. Blanda kryddorna i en bunke. Gnid köttet med kryddblandningen. Täck över och låt stå en timme i rumstemperatur.
2. Förbered grillen. Bryn köttet på alla sidor, 3–4 min per sida. Var försiktig med fettet, som kan droppa och orsaka eldslågor.
3. Flytta köttet till indirekt värme, när det är ordentligt brynt på alla sidor. Om du använder grillkol eller träkol, försöka vända köttet etter några minuter för en jämnare väme. Grilltemperaturen bör vara ca 120–150 grader.
4. Täck över grillen och värm köttets tills dess innertemperatur når mellan 40 och 60 grader. Fortsätt grilla 20 till 40 minuter beroende på köttets storlek och personlig smak. Man får räkna med att värmen fortsätter stiga några grader efter att man tagit köttet från grillen.
5. Låt köttet vila i folie ca 10 minuter. Skär tvärs över fibernas längdriktning och servera omedelbart.
Kryddor
Blanda koksalt, svartpeppar, vitlökspulver, lökpulver, cayennepeppar, oregano, rosmarin och salvia i en bunke. Förvara kryddmixen i en lufttät behållare vid rumstemperatur. Använd en handduk för att fukta steken med vatten. Gnid in kryddorna på båda sidor. Låt steken ligga minst två timmar eller över natten i kylskåp så att den drar åt sig av smaken.
Ris
Koka riset enligt anvisningarna på paketet och låt stå ca 5 min. Tillsätt curry och gurmeja. Rör om med en trägaffel eller motsvarande.
Tillbehör
Värm tortillabröden i ugn eller mikrovågsugn. Lägg dem sedan i metallfolie. Severa köttet med varma pintobönor i sås.
Meny från Santa Barbara Chicken Ranch.
Mesquite Chicken w/ Curry Rice, Beans & Tortillas
Mesquite chicken är marinerad kyckling, som man har grillat över träkol. Kycklingen får sin guldgula färg av en marinad, som innehåller citronsaft, ananasjuice, vitlökspulver, svartpeppar och paprika.
Santa Barbara Chicken Ranch grillar kyckling på mexikanskt vis.
Mesquite är ett särskilt träslag, som ger en karaktäristisk röksmak vid grillning. Det finns flera olika varianter av detta träd, som i USA huvudsakligen växer i Texas och södra Kalifornien, där det är en invasiv art.
Santa Barbara Chicken Ranch serverar kött, som köket har tillagat över öppen eld. Här kan man beställa en kombinationsrätt, som består av grillad kyckling, nötkött i tunna skivor, stuvade bönor och ris. Jag brukade besöka restaurangen i Goleta utanför Santa Barbara (N Fairview Avenue 163).
Det här receptet räcker till 4 portioner:
IngredienserKyckling4 halva kycklingfiléer Ris1 dl ris Tillbehör1 burk Bush’s Country Style Baked Beans |
Tillagning
Kyckling
Skär kycklingfiléerna i skivor, Smält smöret. Tillsätt kryddorna. Blanda noga. Lägg kyckling-skivorna på en tallrik. Häll krydd-blandingen över skivorna och låt dem stå i rums-temperatur ca 1 timme. Värm upp grillen. Lägg skivorna på gallret i 10 minuter. Vänd och tillaga ytterligare 10 minuter eller tills de är färdiga.
Curryris, kokta pintobönor och varm tortilla passar utmärkt till kyckling.
Ris
Koka riset enligt anvisningarna på paketet. Tillsätt lika delar curry och gurkmeja. Rör om tills riset är saffransgult.
Tillbehör
Koka upp bönorna i en kastrull. Värm tortilla-bröden i ugn eller mikrovågs-ugn. Servera dem inlindade i metall-folie.
Asian Orange Chicken 陈皮鸡
Orange chicken är en populär maträtt, som förekommer på många asiatiska restauranger i USA. Rätten, som har kinesiskt ursprung, består av friterade kycklingbitar, som man glaserar med en söt apelsinsås.
Apelsinsåsen är en viktig ingrediens i orange chicken.
Panda Express är den största restaurangkedjan som serverar kinesisk mat i USA. Företagets matställen finns på stormarknader, kasinon, flygplatser, järnvägsstationer, idrottsarenor och college, i shoppingcenter, gallerior och försvarshögkvarteret Pentagon. Jag brukade besöka restaurangen i Goleta utanför Santa Barbara (N Fairview Avenue 131).
Det här receptet räcker till fyra portioner:
Ingredienser
Kyckling2 benfria kycklingfiléer utan skinn i centimeterstora bitar Sås3,75 dl vatten |
Panda Express använder ett delvis hemligt recept.
Tillagning
1. Häll 3,75 dl vatten, apelsinjuice, citronsaft, risvinäger och soyasås i en kastrull och placera på medelhög värme. Tillsätt apelsinskal, råsocker, ingefära, vitlök, hackad gul lök och chiliflingor. Låt koka. Ställ kallt i 10 till 15 minuter.
2. Placera kycklingbitarna i en återförslutningsbar plastpåse. När innehållet i kastrullen har svalnat, häll 2,5 dl sås i påsen. Spara återstoden. Förslut förpackningen och kyl i minst två timmar.
3. Blanda vetemjöl, salt och peppar i en annan återförslutningsbar plastpåse. Tillsätt de marinerade kycklingbitarna, förslut påsen och skaka tills såsen täcker kycklingen.
4. Värm matolja i en stekpanna. Placera kycklingbitarna i pannan och bryn på båda sidor. Låt torka på en tallrik med hushållspapper och täck med folie.
5. Rengör pannan och tillsätt såsen. Låt koka på medelhög värme. Blanda majsstärkelse och 2 tsk vatten. Blanda med såsen. Sänk vämen och tillsätt kycklingbitarna. Låt småkoka ca 5 minuter och rör om då och då.
Brine Soaked Turkey
Ugnstekt kalkon är en populär maträtt vid stora högtider, såsom thanksgiving och jul. Använd alltid färsk eller tinad kalkon utan saltvatteninjektionger och kom ihåg att skölja av överflödig saltlake innan tillagningen i ugn.
Använd en färsk kalkon och låt den ligga i saltlake i kylskåpet.
Börja med att värma ingredienserna till saltlaken och låt blandningen svalna. Häll denna i en stor återförslutningsbar plastpåse och lägg sedan kalkonen i påsen. Placera alltihop längst ned i kylskåpet och låt stå över natten. Att lägga kött i saltlake (vatten med hög salthalt) är en urgammal metod, som gör köttet godare och mörare.
Ingredienser
Kalkon5 dl koksalt SåsUgnsspad från kalkonen |
Tillagning
1. Blanda salt, brunt socker, pepparkorn, lagerblad och vatten i en stor kastrull och låt sjuda över hög värme. Sänk värmen och låt sjuda tills salt och socker har löst sig i vattnet (ca 5 min). Rör om emellanåt. Låt svalna till rumstemperatur.
2. Lägg en stor återförslutningbar påse inuti en behållare i botten av kylskåpet. Tillsätt vatten, äpplecider/-juice och saltlake.
3. Avlägsna inälvor och hals från kalkonens insida. Ta bort snören och plast som håller ihop låren. Torka kalkonen in- och utvändigt med hushållspapper. Lägg kalkonen med bröstet nedåt i saltlaken. Förslut plastpåsen så att överflödig luft avlägsnas. Skjut in behållaren i kylskåpet och låt kalkonen stå i saltlaken i 8–16 timmar. Vänd på påsen ibland.
4. Värm ugnen till 180°C. Lägg kalkonen på ett galler ovanpå en plåt i nedre delen av ugen. Ta kalkonen ur påsen och skölj med kallt vatten i minst två minuter.
5. Torka kalkonen med hushållspapper. Gnid in utsidan med olja. Lägg lök, selleri och kryddor inuti kalkonen. Bind ihop låren med ett snöre.
6. Lägg kalkonen på en galler i en långpanna. Stek en timme i ugn.
7. Vänd kalkonen på rygg och fortsätt minst 1 1/2 timme tills en köttermometer i lårets insida uppmäter ca 75°C. Häll då och då över sky, som har samlats i botten av långpannan.
8. Ta kalkonen ur ugnen och låt köttet svalna i ca 30 minuter. Blanda ugnssky och kryddor i en kastrull. Värm ingredienserna till såsen i en kastrull på spisen under omrörning.
Pumpkin Pie
Pumppaj är en traditionell efterrätt, som förekommer på höst och vinter, i synnerhet under thanksgiving och jul i USA och Canada. Pumpan är en symbol för skördetid, och som sådan förekommer den även under halloween.
Pajen är ett måste på thanksgiving.
Pajen består av ett skal, som man fyller med en smet av pumpa, ägg, mjölk, råsocker, kanel, ingefära, muskot, salt och kryddnejlika.
Pumppaj består av ett skal, som man fyller med smet.
Till två pajer behöver man:
Ingredienser5 dl vetemjöl plus lite extra till smörpapperet |
Tillagning
1. Blanda vetemjöl, valnötter, strösocker och 3/4 tsk salt i en stor skål. Vispa med en degvisp tills blandningen består av grova smulor. Stänk 0,5 dl iskallt vatten över blandningen och vispa till den börja gå ihop. (Om degen blir för torr, tillsätt ytterligare 1–2 msk vatten, en msk åt gången.)
2. Dela degen på mitten. Klappa varje halva till en rund skiva. Slå in degbitarna i plastfolie och kyl ned ca 30 min (eller upp till 2 dagar). Kavla varje degskiva mellan två lätt mjölade smörpapper till en knappt 30 cm stor cirkel. Placera skivorna i var sin 22 cm stor pajform så att den täcker insidan och även kanten.
3. Kavla även den återstående degen mellan smörpapper tills den bildar en kvadrat på 25 gånger 12 cm. Jämna till kanterna. Skär degen på längden i 12 remsor. Ta bort överbriven deg. Fläta tre remsor åt gången tills den bildar fyra flätor. Kläm ihop dessa till två sammanhängande flätor. Fukta degen med vatten längs kanten av varje pajformen och tryck försiktigt fast flätaorna.
4. Låt pajskalen stå i kylskåp 15 till 30 minuter. Värm ugnen till 220 grader C med en plåt i mitten. Blanda brunt socker, kanel, ingefära, muskot, 1/2 tsk salt och kryddnejlika. Tillsätt pumpa, mjölk och ägg. Vispa en minut. Placera de nedkylda pajskalen på en bakplåt och häll i fyllningen.
5. Grädda tio minuter och sänk sedan temperaturen till 175 grader C. Grädda ytterligare 35 minuter tills pajerna blir hårda. Låt dem svalna på ett galler. Man kan täcka pajen med plastfole och spara i kylskåp upp till två dagar.
Sundae
En klassisk sundae består av vaniljglass med chokladsås, vispgrädde och ett konserverat körsbär på toppen. Ibland kan man få sundae med färsk frukt som jordgubbar, hallon, blåbär, björnbär eller persika.
Det här receptet räcker till två personer:
Ingredienser4–5 skopor vaniljglass alt. chokladglass
|
Tillagning
Ta fram glassen ur frysen. Vispa grädden. Fyll två portionsglas med glass. Toppa med choklad-, kolasås eller fruktpuré, en klick vispgrädde och ett konserverat körsbär eller bitar av färsk frukt. Servera omedelbart som dessert.
Banana Split
Banana split eller banana boat är en vidareutveckling av efterrätten sundae. Banana split finns i flera olika varianter, där huvudingredienserna är banan, glass och vispgrädde. Ibland förekommer även ananas.
Banana split är en numera klassisk efterrätt.
Farmaceutlärlingen David Evans Strickler från Pennsylvania skapade 1904 en efterrätt, som huvusakligen bestod av glass och banan. Charles Walgreen, som var son till svenska invandrare i USA, gjorde efterrätten känd genom att sälja den på sin apotekskedja, Walgreens.
Det här receptet räcker till två personer:
Ingredienser1 banan |
Tillagning
1. Dela bananen på längden. Placera halvorna på ett avlångt fat.
2. Lägg tre skopor glass mellan bananhalvorna. Lägg en klick jordgubbssylt på jordgubbsglassen och en klick chokladsås på chokladglassen.
3. Vispa grädden. Toppa med vispgrädde och konserverade körsbär. Garnera med hasselnötsbitar och chokladflingor. Spritsa chokladsås över grädden och bananhalvorna.
4. Servera som efterrätt.
Till menyn