New York
Middag
Taxibilar passerar utanför Grand Central Station på Park Avenue.
Yorkshire Pudding
Yorkshirepudding härstammar från England. Rätten förekommer ofta på traditionella söndagsmiddagar tillsammans med rostbiff.
Yorkshirepudding liknar ugnspannkaka.
Till fyra portioner behöver du:
Ingredienser
2,5 dl vetemjöl
2,5 dl standardmjölk
1 st ägg
1 krm salt
Matolja
Tillagning
Värm ugnen till 220 grader celsius. Blanda ägg, vetemjöl, mjölk och salt i en mixer. Häll en gnutta matolja i varje i hål på en muffinplåt. Fyll hålen till hälften med smet. Grädda utan att öppna ugnsluckan i ca 15 minuter tills smeten svällt och fått färg. Servera omedelbart med rödvinssås.
Sunday Night Roast
Traditionen med en särskild söndagsmiddag förekommer i många länder. Maträtten Sunday roast, som består av rostbiff, potatis och morötter har spridit sig från England och Irland till USA.
Rostbiff med yorkshirepudding och tillbehör är en typisk söndagsmiddag.
Sunday roast var ursprungligen en måltid som engelsmän och irländare åt efter kyrkobesöket på söndagar, då man bröt fastan. På söndagar var alla typer av kött och mjölkprodukter tillåtna till skillnad från fredagar, då katoliker och anglikaner fastade.
Mac ‘n’ Cheese
Även makaroner och ost (macaroni and cheese) är en amerikansk maträtt av engelsk ursprung. Den består av kokta makaroner och smält cheddarost.
Den amerikanska cheddarosten ger makaronerna en guldgul färg.
Till fyra portioner behöver du:
Ingredienser
4 dl makaroner
1 tsk salt
1 dl mjölk
Riven cheddarost
2 msk smör
Tillagning
Fyll en stor kastrull med vatten, makaroner och lite salt. Låt koka upp under omrörning. Värm mjölken i en mindre kastrull och tillsätt riven ost alternativt mer mjölk, tills såsen blir lagom tjock. Låt de färdigkokta makaronerna rinna av i ett durkslag, innan du häller tillbaka dem i kastrullen och tillsätter smör och ostsås.
Strawberry Cheesecake
Receptet på cheesecake varierar mellan olika amerikanska städer. Typisk för New York är en kaka med krämig fyllning, som innehåller grädde eller gräddfil. Cheesecake lämpar sig att frysa in och finns som helfabrikat från Sara Lee.
En cheesecake från New York är krämig i konsistensen.
Det här receptet kommer från Carnegie Deli på Manhattan (7th Avenue 854) i New York. Det räcker till åtta portioner:
IngredienserKakbotten2,5 dl vetemjöl Fyllning600 g philadelphiaost GarneringJordgubbar eller jordgubbssylt |
Tillagning
1. Tillsätt mjöl, socker, citronskal, vaniljsocker, äggula och smör i en stor skål. Blanda med fingrarna tills du får en sammanhållen deg. Strö över lite mjöl. Slå in i smörpapper och ställ i kylskåp minst en timme.
2. Smöra och mjöla botten på en normalstor bakform med löstagbara kanter. Täck botten med 1 cm deg. Grädda i 175 grader C tills botten får ljusbrun färg. Låt svalna i rumstemperatur. Smöra insidan på formen och täck med mer deg.
3. Lägg philadelphiaosten i en bunke och bearbeta kraftigt med en träsked tills osten blir krämig och slät. Vispa i sockret, ett par matskedar i taget, och tillsätt sedan vetemjöl, citron, vanilj, ägg och äggula till blandningen blir en tjock kräm.
4. Värm ugnen till 250 grader C. Häll fyllningen i den degtäckta formen. Grädda mitt i ugnen tills kakans färg blir mörbrun. Kakan ska också höja sig lite. Kyl ner i 30 minuter och sänk ugnsvärmen till 175 grader C.
5. Placera kakan i ugnen efter att botten svalnat i 30 minuter. När fyllningen är geléaktig i mitten och har höjt sig något på sidorna, är kakan färdig. Tiden för gräddning kan variera mellan 25 och 40 minuter beroende på ugn.
6. Kyl kakan i minst två timmar innan du avlägsnar formen. Låt stå i kylskåp över natten. För bästa smak ska kakan vara rumstempererad när du serverar den. Skär med en varm, våt kniv.
Sä här gör du en krämig cheesecake av den typ man äter i New York.
OBS! Om du gräddar kakan för länge spricker den och blir alltför fast. Om du gräddar för lite blir den mjuk i mitten.
Easy Cheesecake
Till en enklare variant av cheesecake kan du använda digestivekex, som du blandar med smör i en mixer. Denna kakbotten toppar man med en fyllning av ägg, philadelphiaost, strösocker och vaniljsocker samt sylt eller färska bär.
Med digestivekex, socker och philadelphiaost kommer du långt.
För att krossa kexen använder du lämpligen någon form av matberedare eller stavmixer. Receptet räcker till åtta portioner:
Ingredienser
Kakbotten
10 digestivekex
75 g smör
Fyllning
2 st ägg
500 g philadelphiaost (rumstempererad)
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
Garnering
Sylt eller färska bär
Philadelphiaost ingår i vissa former av cheesecake.
Tillagning
Krossa kexen. Tillsätt smält smör. Smöra och mjöla en form med löstagbara kanter. Häll blandningen i formen. Värm ugnen till 175 grader. Blanda ägg, philadelphiaost, socker och vaniljsocker i en bunke. Häll smeten ovanpå kakbotten. Grädda 25 till 40 minuter tills toppen på kakan blivit lätt brun. Låt stå i kylskåp tills kakan kallnat. Toppa med sylt eller servera med färska bär.
Till menyn