New York
Frukost
New York är USA:s största stad med 8,2 miljoner invånare.
På engelska avser breakfast en måltid som bryter nattens fasta. Ordet syftar även på typiska frukosträtter som gröt, ägg, korv och flingor.
English Breakfast
I New York kan man äta en English breakfast, som består av bacon, korv och ägg i någon form. Ofta ingår bröd, såsom toast eller bagels. Man kan också beställa pannkakor med lönnsirap. Det förekommer att man kombinerar dessa med ett stekt ägg. Till frukosten dricker man kaffe, juice eller mjölk.
Till frukost kan man äta pancakes med ett vändstekt ägg.
En engelsk frukost skiljer sig från en European Continental breakfast, som förutom juice, te, choklad eller kaffe, också innehåller bakverk, såsom briochebröd eller croissanter.
”Tom’s Diner” är en sång om Tom’s Restaurant i New York.
I nordöstra USA och och mellanvästern förekommer en typ av restaurang, som heter diner. Utmärkande är en bardisk med många sittplatser, snabb service, sena öppettider och en fabrikstillverkad exteriör.
Bacon w/ Scrambled Eggs
Man serverar ofta bacon tillsammans med äggröra. Andra tillbehör är vitt matbröd och sylt. Många amerikaner dricker kaffe eller te till frukost.
På frukostbordet förekommer inte sällan bacon, äggröra, bröd och sylt.
Äggröra tillagar man genom att vispa samman ägg med vatten, grädde eller mjölk, som man sedan värmer under omrörning.
Till två portioner behöver man:
Ingredienser4 ägg |
Tillagning
Äggröra
Knäck äggen i en skål och vispa tills de blir ljusgula. Värm en stekpanna på svag värme. Smält smöret. Tillsätt mjölken till äggen och smaksätt med salt och peppar. Vispa samman äggen för hand. Häll smeten i stekpannan när smöret tystnat. Låt äggen koka tills bottnen börjar stelna. Skrapa utifrån mot mitten med en trägaffel eller liknande tills det inte finns någon vätska kvar. Stäng av värmen och fortsätt skrapa tills smeten har stelnat. Låt bitarna vara så stora som möjligt. Servera pmedan äggröran har en geléartad karaktär. Man kan också röra ner kallt smör när röran är färdig.
Bacon
Bacon steker man på svag värme under lock. Man kan också tillaga dem i mikrovågsugn. Lägg baconen mellan hushållspapper och beräkna ca 20 sekunder per skiva. Servera omedelbart!
Pancakes w/ Maple Syrup
I amerikanska städer äter man ofta pannkakor till frukost. Bakpulvret gör att smeten jäser under gräddningen.
Pancakes äter man vanligen med lönnsirap och en klick smör.
Till pannkakor serverar man vanligen lönnsirap och smör, men även sylt, korv, ägg och bacon förekommer. Andra tillbehör är banan, blåbär eller florsocker. En pancake är normalt ca 12 centimeter i diameter.
Det här receptet räcker till två portioner:
Ingredienser3,75 dl vetemjöl TillbehörLönnsirap |
Tillagning
Häll mjöl, bakpulver, salt och socker i en bunke. Tillsätt mjölk, ägg och smält smör i mitten. Blanda tills smeten blir slät. Olja in och värm upp en stekpanna. Tillsätt drygt 1/2 dl smet per pannkaka. Grädda båda sidor på medelhög värme. Servera pannkakorna varma med sylt eller lönnsirap och smör.
Till menyn