Torgny Lilja, PhL

Los Angeles

Frukost

Los Angeles är USA:s näst största stad med 3,8 miljoner invånare.

En amerikansk frukost består vanligen av mjölk med flingor eller bacon och ägg. Pannkakor, våfflor och rostat bröd förekommer också.

American Country Breakfast

En American country breakfast innehåller exempelvis Belgian waffles, pan­cakes eller mjölk med corn flakes. Till detta dricker man kaffe, te eller juice.

American Country Breakfast

Belgian waffles äter man med färska bär eller frukt.

Belgian Waffles w/ Fresh Berries

Belgian Waffles är större och fluffigare än vanliga våfflor, eftersom de innehåller vispad äggvita och bakpulver. Namnet kommer av att belgaren Maurice Vermersch presenterade receptet vid en handels­mässa i Seattle 1962.

Belgian waffles

Våfflorna har djupare rutmönster än den svenska varianten.

I USA brukar man servera våfflor med florsocker, färska bär, frukt eller Nutella®, som är ett bredbart pålägg med chokladsmak.

Det här receptet räcker till fyra portioner:

Ingredienser

5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
4 stora ägg, separerade
2 msk socker
1/2 tsk vanilj­extrakt el. 1 tsk vaniljsocker
4 msk smör
5 dl mjölk

Strawberry

Tillagning

Blanda mjöl, bakpulver och salt i en skål, som får stå på sidan. Blanda i en annan skål äggulorna och sockret med en träsked tills gulorna blir ljusa. Vispa ner vaniljextrakt (vaniljsocker), smält smör och mjölk. Tillsätt ägg­blandningen i mjöl­blandningen. Vispa sedan äggvitorna med elvisp (ca 1 minut). Vänd försiktigt ned vitorna i våffel­smeten med en slicke­pott.

Våffeljärnet bör kunna hantera tjockare våfflor.

Förvärm våffeljärnet enligt tillverkarens anvisningar. Det är viktigt att det kan hantera en högre höjd än vanliga våfflor. Pensla insidan av järnet med ma­tfett (eller använd non-stick spray) och tillsätt så pass mycket smet att det nätt och jämnt täcker rutorna. Stäng locket och grädda på medel­hög värme tills våfflorna blivit gyllen­bruna (ca 2–3 min). Servera med färska bär och flor­socker.

Om du använder smördeg, kan du fylla våfflorna med marshmallows.

Peanut Butter Banana Sandwich

En stekt sandwich med jordnötsmör och banan lär ha varit Elvis Presleys favorit­rätt. Smörgåsen finns i flera varianter. Ibland inkluderar receptet bacon.

Peanut butter banana sandwich

Elvis Presleys favoriträtt lär ha varit denna smörgås.

En av de mer kända varianterna av peanut banana sandwich kommer från ett teveprogram med den brittiska matskribenten Nigella Lawson. Det här receptet räcker till en portion:

Ingredienser

2 skivor vitt bröd
2 msk jordnöts­smör
1 liten mosad mogen banan
2 msk smör

Jif peanut butter

Tillagning

Rosta brödskivorna i en brödrost. Mosa bananen med gaffel. Man kan också skiva bananen, om man föredrar det. Smält smöret på svag värme i en liten stekpanna. Bred jordnötssmör på båda brödskivorna och bananmos på den ena. Lägg ihop brödet till en sandwich. Stek på båda sidor tills brödet blir gyllenbrunt. Dela sandwichen längs diagonalen. Servera med ett glas kall mjölk, medan brödet ännu är varmt!

Bananas

Bananen ska vara så pass mogen att man kan mosa den med en gaffel.

En annan av Elvis favoriter var Fool’s Gold Loaf, en smörgås av vitt mat­bröd, som man smörjer in med två matskedar margarin och rostar lätt i ugnen (180° C). Sedan delar man brödet på längden, gröper ur innan­mätet och fyller utrymmet med jord­nöts­smör, grape­frukt­gelé och stekt bacon.

English Muffin w/ Egg & Bacon

McMuffin är namnet på en typ av sandwich, som ingår i hamburger­kedjan McDonald’s frukost­meny. Egg McMuffin är den mest kända av dessa rätter.

Egg McMuffin

Egg McMuffin ingår i McDonald’s frukostmeny.

Smörgåsen består av ett vitt mat­bröd (English muffin), som man fyller med en skiva smält­ost (American cheese), ett stekt ägg och kotlett­bacon (Canadian bacon), som kommer från grisens rygg, och som inte ska vara rökt. Kotlett­bacon innehåller mindre fett än vanligt bacon, som kommer från grisens buk.

Bacon

Kotlettbacon (Canadian bacon) kommer från grisens länd (loin).

Egg McMuffin tillkom på en hamburger­restaurang i Santa Barbara i slutet av 1960-talet. År 1972 lanserade McDonald’s denna sandwich i hela USA.

Det är enkelt att tillaga Egg McMuffin hemma.

Om man inte får tag på engelska muffins, och inte vill baka, kan man använda ett annat vitt mat­bröd. Det går även att ersätta kotlett­bacon med kokt skinka.

Det här receptet räcker till två portioner:

Ingredienser

2 English muffins
2 ägg
2 skivor American cheese (t ex Kraft) el. liknande
2 skivor kotlettbacon el. kokt skinka
Matolja
3 msk vatten

Brown egg

Tillagning

Stek äggen i var sin äggform i en panna med lite matolja på medel­hög värme. Se till att gulan inte är hel. Häll några mat­skedar vatten i pannan så att ångan hjälper till att värma äggen. Använd gärna ett lock. Stek även köttet. Lossa försiktigt äggen från ringarna. Dela bröden i två delar längs kanten. Fyll med ost, stekt ägg och bacon. Servera omgående med ett glas kall mjölk.

Egg rings

 

Till menyn