Los Angeles
Frukost
Los Angeles är USA:s näst största stad med 3,8 miljoner invånare.
En amerikansk frukost består vanligen av mjölk med flingor eller bacon och ägg. Pannkakor, våfflor och rostat bröd förekommer också.
American Country Breakfast
En American country breakfast innehåller exempelvis Belgian waffles, pancakes eller mjölk med corn flakes. Till detta dricker man kaffe, te eller juice.
Belgian waffles äter man med färska bär eller frukt.
Belgian Waffles w/ Fresh Berries
Belgian Waffles är större och fluffigare än vanliga våfflor, eftersom de innehåller vispad äggvita och bakpulver. Namnet kommer av att belgaren Maurice Vermersch presenterade receptet vid en handelsmässa i Seattle 1962.
Våfflorna har djupare rutmönster än den svenska varianten.
I USA brukar man servera våfflor med florsocker, färska bär, frukt eller Nutella®, som är ett bredbart pålägg med chokladsmak.
Det här receptet räcker till fyra portioner:
Ingredienser5 dl vetemjöl |
Tillagning
Blanda mjöl, bakpulver och salt i en skål, som får stå på sidan. Blanda i en annan skål äggulorna och sockret med en träsked tills gulorna blir ljusa. Vispa ner vaniljextrakt (vaniljsocker), smält smör och mjölk. Tillsätt äggblandningen i mjölblandningen. Vispa sedan äggvitorna med elvisp (ca 1 minut). Vänd försiktigt ned vitorna i våffelsmeten med en slickepott.
Våffeljärnet bör kunna hantera tjockare våfflor.
Förvärm våffeljärnet enligt tillverkarens anvisningar. Det är viktigt att det kan hantera en högre höjd än vanliga våfflor. Pensla insidan av järnet med matfett (eller använd non-stick spray) och tillsätt så pass mycket smet att det nätt och jämnt täcker rutorna. Stäng locket och grädda på medelhög värme tills våfflorna blivit gyllenbruna (ca 2–3 min). Servera med färska bär och florsocker.
Om du använder smördeg, kan du fylla våfflorna med marshmallows.
Peanut Butter Banana Sandwich
En stekt sandwich med jordnötsmör och banan lär ha varit Elvis Presleys favoriträtt. Smörgåsen finns i flera varianter. Ibland inkluderar receptet bacon.
Elvis Presleys favoriträtt lär ha varit denna smörgås.
En av de mer kända varianterna av peanut banana sandwich kommer från ett teveprogram med den brittiska matskribenten Nigella Lawson. Det här receptet räcker till en portion:
Ingredienser2 skivor vitt bröd |
Tillagning
Rosta brödskivorna i en brödrost. Mosa bananen med gaffel. Man kan också skiva bananen, om man föredrar det. Smält smöret på svag värme i en liten stekpanna. Bred jordnötssmör på båda brödskivorna och bananmos på den ena. Lägg ihop brödet till en sandwich. Stek på båda sidor tills brödet blir gyllenbrunt. Dela sandwichen längs diagonalen. Servera med ett glas kall mjölk, medan brödet ännu är varmt!
Bananen ska vara så pass mogen att man kan mosa den med en gaffel.
En annan av Elvis favoriter var Fool’s Gold Loaf, en smörgås av vitt matbröd, som man smörjer in med två matskedar margarin och rostar lätt i ugnen (180° C). Sedan delar man brödet på längden, gröper ur innanmätet och fyller utrymmet med jordnötssmör, grapefruktgelé och stekt bacon.
English Muffin w/ Egg & Bacon
McMuffin är namnet på en typ av sandwich, som ingår i hamburgerkedjan McDonald’s frukostmeny. Egg McMuffin är den mest kända av dessa rätter.
Egg McMuffin ingår i McDonald’s frukostmeny.
Smörgåsen består av ett vitt matbröd (English muffin), som man fyller med en skiva smältost (American cheese), ett stekt ägg och kotlettbacon (Canadian bacon), som kommer från grisens rygg, och som inte ska vara rökt. Kotlettbacon innehåller mindre fett än vanligt bacon, som kommer från grisens buk.
Kotlettbacon (Canadian bacon) kommer från grisens länd (loin).
Egg McMuffin tillkom på en hamburgerrestaurang i Santa Barbara i slutet av 1960-talet. År 1972 lanserade McDonald’s denna sandwich i hela USA.
Det är enkelt att tillaga Egg McMuffin hemma.
Om man inte får tag på engelska muffins, och inte vill baka, kan man använda ett annat vitt matbröd. Det går även att ersätta kotlettbacon med kokt skinka.
Det här receptet räcker till två portioner:
Ingredienser2 English muffins |
Tillagning
Stek äggen i var sin äggform i en panna med lite matolja på medelhög värme. Se till att gulan inte är hel. Häll några matskedar vatten i pannan så att ångan hjälper till att värma äggen. Använd gärna ett lock. Stek även köttet. Lossa försiktigt äggen från ringarna. Dela bröden i två delar längs kanten. Fyll med ost, stekt ägg och bacon. Servera omgående med ett glas kall mjölk.
Till menyn