Helsingfors
Frukost
Helsingfors är en av de snabbast växande tätoterna inom EU.
Man kan dela upp det finländska köket i finsk och finlandssvensk matlagning. Mjölkprodukter har i Finland samma användningsområde som i Sverige, där man äter yoghurt till frukost och använder mjölk till gröt och matlagning.
Scandinavian Breakfast
Övernattning på hotell i Helsingfors inkluderar ofta en Scandinavian breakfast, trots att Finland inte hör till Skandinavien.
En skandinavisk frukost består av bröd och olika tillbehör.
En skandinavisk frukost består av ett antal kalla smårätter och tillbehör, såsom bröd, ost, skinka, salami, lax, inlagd stekt strömming, yoghurt, sylt, marmelad, kanelbullar och cookies. Även varma tillbehör, såsom gröt, prinskorv, bacon, äggröra och hårdkokta ägg, förekommer. Till frukosten dricker man ofta juice, kaffe eller te.
Det här kan ingå i en frukostbuffé för fyra personer:
Tillbehör
KallaFinn Crisp knäckebröd VarmaGröt DryckerKaffe/Te/Choklad |
Tillagning
Lägg de kalla tillbehören på assietter. Stek korv och bacon på svag värme under lock. Tillaga äggröran sist och servera omedelbart.
Inlagd stekt strömming
Inlagd stekt stömming är en skandinavisk klassiker som passar utmärkt till frukostbuffén, om man vill ha en lite stadigare frukost.
Inlagd stekt strömming kan ingå i frukosten.
Hotell Presidentti (Södra Järnvägsgatan 4) kombinerar inlagd stekt strömming med knäckebröd, smörgåsmat, ost, grönsaker och karelska piroger.
Det här receptet räcker till fyra portioner:
IngredienserStrömming 500 g strömmingfilé Ättikslag5 dl vatten |
Tillagning
Koka upp ättikslagen och låt den svalna. Panera strömmingarna i rågmjöl. Fyll med hackad persilja och dill. Salta och peppra. Lägg ihop filéerna som flundror och stek dem i smör. Lägg de färdigstekta strömmingarna i ättikslagen och låt stå i kylskåp ett dygn innan servering.
Äggröra
Både i Skandinavien och i England serverar man äggröra till frukost. Maträtten passar utmärkt till bacon, prinskorv eller rågbröd.
Äggröra går att lägga direkt på smörgåsen.
Hotell Presidentti kombinerar denna rätt med köttbullar, bacon, prinskorv och flera sorters matbröd. Det här receptet räcker till två portioner:
Ingredienser
4 ägg
4 msk standardmjölk
1 msk smör
Salt och vit peppar
Tillagning
Knäck äggen i en skål och vispa tills de blir ljusgula. Värm en stekpanna på medelvärme. Smält smöret. Tillsätt mjölken till äggen och smaksätt med salt och peppar. Vispa äggen kraftigt. Häll smeten i stekpannan, när smöret tystnat, Låt äggen koka, tills bottnen börjar stelna. Skrapa utifrån mot mitten med en trägaffel eller liknande tills det inte finns någon vätska kvar. Stäng av värmen och fortsätt skrapa tills smeten har stelnat, men låt bitarna vara så stora som möjligt. Servera på en tallrik, medan äggröran har en geléartad karaktär.