Torgny Lilja, PhL

Helsingfors

Frukost

Helsingfors är en av de snabbast växande tätoterna inom EU.

Man kan dela upp det finländska köket i finsk och finlandssvensk matlagning. Mjölk­produkter har i Finland samma användnings­område som i Sverige, där man äter yoghurt till frukost och använder mjölk till gröt och mat­lagning.

Scandinavian Breakfast

Övernattning på hotell i Helsingfors inkluderar ofta en Scandinavian breakfast, trots att Finland inte hör till Skandinavien.

Scandinavian breakfast at Hotel Presidentti in Helsinki, Finland

En skandinavisk frukost består av bröd och olika tillbehör.

En skandinavisk frukost består av ett antal kalla smårätter och tillbehör, såsom bröd, ost, skinka, salami, lax, inlagd stekt strömming, yoghurt, sylt, marmelad, kanel­bullar och cookies. Även varma tillbehör, såsom gröt, prinskorv, bacon, äggröra och hård­kokta ägg, före­kommer. Till frukosten dricker man ofta juice, kaffe eller te.

Det här kan ingå i en frukostbuffé för fyra personer:

Tillbehör

Kalla

Finn Crisp knäckebröd
Margarin/Smör
Ost
Gurka/Tomater
Skinka/Kalkon
Salami
Gravad lax
Inlagd stekt strömming
Valio yoghurt
Sylt/Marmelad
Kanelbullar/Cookies

Varma

Gröt
Prinskorv
Bacon
Köttbullar
Äggröra

Drycker

Kaffe/Te/Choklad
Mjölk
Juice/Apelsindryck

Valio yoghurt

Tillagning

Lägg de kalla tillbehören på assietter. Stek korv och bacon på svag värme under lock. Tillaga äggröran sist och servera omedelbart.

Inlagd stekt strömming

Inlagd stekt stömming är en skandinavisk klassiker som passar utmärkt till frukostbuffén, om man vill ha en lite stadigare frukost.

Scandinavian beakfast at Hotel Presidentti in Helsinki, Finland

Inlagd stekt strömming kan ingå i frukosten.

Hotell Presidentti (Södra Järnvägsgatan 4) kombinerar inlagd stekt strömming med knäckebröd, smörgås­mat, ost, grönsaker och karelska piroger.

Det här receptet räcker till fyra portioner:

Ingredienser

Strömming

500 g strömmingfilé
Rågmjöl
Persilja
Dill
Salt och peppar
Smör till stekning

Ättikslag

5 dl vatten
3 dl socker
1,5 ättika (12%)
10 st vitepparkorn
6 st kryddpepparkorn
3 st lagerblad
1 msk salt

A package of rye flour

Tillagning

Koka upp ättikslagen och låt den svalna. Panera strömmingarna i rågmjöl. Fyll med hackad persilja och dill. Salta och peppra. Lägg ihop filéerna som flundror och stek dem i smör. Lägg de färdigstekta strömmingarna i ättikslagen och låt stå i kylskåp ett dygn innan servering.

Äggröra

Både i Skandinavien och i England serverar man äggröra till frukost. Mat­rätten passar utmärkt till bacon, prinskorv eller rågbröd.

Scrambled eggs on rye bread

Äggröra går att lägga direkt på smörgåsen.

Hotell Presidentti kombinerar denna rätt med köttbullar, bacon, prinskorv och flera sorters matbröd. Det här receptet räcker till två portioner:

Ingredienser

4 ägg
4 msk standardmjölk
1 msk smör
Salt och vit peppar

Tillagning

Knäck äggen i en skål och vispa tills de blir ljusgula. Värm en stekpanna på medelvärme. Smält smöret. Tillsätt mjölken till äggen och smaksätt med salt och peppar. Vispa äggen kraftigt. Häll smeten i stekpannan, när smöret tystnat, Låt äggen koka, tills bottnen börjar stelna. Skrapa utifrån mot mitten med en trägaffel eller liknande tills det inte finns någon vätska kvar. Stäng av värmen och fortsätt skrapa tills smeten har stelnat, men låt bitarna vara så stora som möjligt. Servera på en tallrik, medan äggröran har en geléartad karaktär.


Till menyn