Helsingfors
Lunch
Spårvagnar trafikerar gatorna i centrum.
Gustav Vasa grundade Helsingfors 1550 i förhoppning om att staden skulle konkurrera med Reval (Tallinn) i Estland. År 1809 blev Finland en del av det ryska imperiet efter freden i Fredrikshamn. För att knyta landet närmare Ryssland beslöt tsar Alexander att Helsingfors skulle bli Finlands huvudstad.
Boveteplättar med gräddfil och sylt
Blinier är ryska plättar bakade på bovetemjöl. Namnet kommer av det fornslaviska ordet mlin, som betyder mala.
Blinier kan man äta med sylt och gräddfil.
Blinier serverar man ofta med gravad lax eller löjrom, men man kan även äta dem med gräddfil och sylt.
Det här receptet räcker till fyra portioner:
IngredienserDeg10 g torrjäst Tillbehör |
Tillagning
Blanda mjölk och torrjäst i en stor bunke. Tillsätt bovetemjöl, vetemjöl, gräddfil, äggula och salt. Vispa smeten slät och låt den jäsa i rumstemperatur ca en timme under en handduk. Vispa äggvitan fast. Vänd ner vitan med en slickepott i den jästa smeten. Värm smör eller margarin i en stekpanna. Stek tefatsstora pannkakor på medelhög värme tills de blivit fasta och fått gyllengul färg. Servera med smetana (eller gräddfil) och sylt.
Rödbetssoppa med smetana
Borsjtj är en rödbetssoppa som man ofta serverar i Östeuropa, där flera lokala varianter förekommer. Soppan utgör ett ryskt inslag i den finska mattraditonen. Ursprunget är dock Ukraina.
En typisk borsjtj innehåller rödbetor, vitkål och kött.
En rysk borsjtj innehåller förutom rödbetor även kött, vitkål och gul lök. Man äter ofta soppan varm med smetana, men en kall variant förekommer också.
Det här receptet räcker till fyra personer:
IngredienserSoppa750 g färska rödbetor Tillbehör1 dl hackad persilja |
Tilllagning
Skålla, skala och hacka tomaterna. Hacka löken och strimla vitkålen. Skala rödbetorna och skär dem i strimlor. Tärna skinkan och nöttköttet. Skär korven i skivor. Bind samman persiljestjälkarna och lagerbladet. Hetta upp smör i en gryta och fräs löken under omrörning. Tillsätt rödbetor, vinäger, socker, tomater, salt och nymalen svartpeppar. Tillsätt 5 dl buljong och låt soppan sjuda under lock ca 50 minuter. Häll i resten av buljongen, vitkål, kött, korv och persilja. Låt soppan sjuda ca 30 minuter utan lock. Servera med persilja och smetana.
Blåbärspiroger
Piroger är en maträtt, som består av deg, som man fyller med t ex köttfärs, ris eller grönsaker. Karelska piroger är ett traditionellt inslag i finsk husmanskost.
Blåbärspiroger är en vanlig efterrätt.
I Finland äter man piroger även som efterrätt. En vanlig fyllning är någon form av bär eller färsk frukt.
Det här receptet räcker till fyra personer:
IngredienserDeg4 dl vetemjöl Fyllning5 dl blåbär |
Tilllagning
Blanda mjöl, socker, bakpulver och smör i en bunke. Tillsätt ägg och vatten. Knåda alltsammans till en deg. Täck med plastfolie och låt stå i kylskåp 1 timme. Blanda samman bär och kokos i en skål. Kavla degen och gör 10 cm stora rundlar. Pensla kanterna med ägg. Lägg en klick fyllning på varje rundel. Om du använder frysta blåbär kan kan du binda vätskan med lite potatismjöl, innan du viker samman pirogerna. Vik rundlarna på mitten och tryck ihop kanterna. Pensla med ägg och strö på pärlsocker. Grädda i ugn ca 20 minuter i 200 grader.
Till menyn