Stockholm
Lunch
Segelfartyget af Chapman ligger förtöjt på Skeppsholmen.
Lunch är mat man äter mitt på dagen. Tidigare hette denna måltid middag, men det är numera dagens huvudmål, som man typiskt äter på kvällen. Så sent som på 1940-talet kunde man även benämna dagens andra måltid frukost, ett uttryck som länge fanns kvar i skolornas uttryck frukostrast.
Räksmörgås
En räksmörgås består av vitt matbröd med pålägg av sallad, majonnäs, ägg, stenbitsrom, dill, tomat och citron.
Att glida in på en räkmacka betyder att ha det lätt.
Denna typ av smörgås är vanlig på västkusten men förekommer även i huvudstaden.
Ingredienser2 hg färska räkor |
Tillagning
Bred ett tunt lager smör på brödet. Lägg på salladsblad, äggskivor, räkor, ett par citronskiva, en dillkvist, tomatklyftor, stenbitsrom och majonnäs.
Croque Monsieur á la Kungsholmen
Croque Monsieur kommer från Frankrike, men smörgåsen finns även på kaféer och pubar i Stockholm. Grundreceptet är bröd, skinka och dijonsenap.
I Frankrike serverar många kaféer croque monsieur.
Här är mitt eget recept, som räcker till två portioner:
Ingredienser
4 skivor vitt bröd
4 skivor kokt eller rökt skinka
tomatketchup
2 skivor emmentaler
1 ägg
1–2 dl mjölk
Tillagning
Smöra brödskivorna. Lägg skinka på fyra av dem. Bred ketchup på skinkan. Lägg ost och resterande skivor ovanpå med smöret nedåt. Vispa ihop ägg och mjölk och vänd bröden hastigt i denna smet. Stek smörgåsarna frasiga i en panna med matfett eller lägg dem i smörgåsgrillen.
Man kan variera croque monsieur på flera sätt.
Pannkaka med sylt
Pannkaka är en traditionell rätt, som man ofta äter efter ärtsoppa på torsdagar. Sylt och grädde är vanliga tillbehör.
Till pannkaka bör man välja en sylt som är mindre söt.
Det här receptet räcker till två eller tre portioner:
Ingredienser2 ägg TillbehörSylt |
Tillagning
Blanda ingredienserna i en bunke eller mixer. Om behållaren är liten kan man halvera receptet. Ta ett stort ägg och 2,5 deciliter mjölk för fastare konsistens. Vispa till en jämn smet. Skrapa ner mjöl från kanterna med en slickepott.
Grädda i het stekpanna (4/9) med smör för bästa resultat. Använd ca 1 dl smet per pannkaka. Låt smöret bli gyllenbrynt. Vänta tills smeten stelnat och man kan se små luftbubblor. Lyft med en smal stekspade upp pannkakan, och rulla den så att baksidan hamnar uppåt. Grädda andra sidan kortare tid än den första.
Plättar med sylt och grädde
Plättar innehåller, till skillnad från pannkaka, socker. De passar därför även till efterrätt.
Till fyra portioner behöver man:
Ingredienser2 ägg TillbehörSylt |
Tillagning
Vispa samman ägg och mjölk, sikta i mjölet lite taget. Avsluta med det smälta smöret. Låt smeten vila cirka 1 timme. Hetta upp en plättlagg och stek plättarna i smör eller margarin. Servera med sylt och grädde.
Kladdkaka
Kladdkaka har blivit en populär efterrätt i Sverige. Den förekommer också till kaffet och vid festligare tillfällen.
Kladdkaka passar vid alla tillfällen.
Till fyra portioner behöver man:
Ingredienser1 1/2 dl mjöl |
Tillagning
Sätt ugnen på 150 grader. Blanda alla torra ingredienser. Rör i äggen. Smält smöret och blanda i. Häll smeten i en form med avtagbara kanter. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 20 minuter. Servera med vispad grädde.
Till menyn