Torgny Lilja, PhL

Stockholm

Middag

Sergel’s Square in Stockholm, Sweden

”Kristall, vertikal accent i glas och stål” av Edvin Öhrström står på Sergels Torg.

Viltskav med champinjoner

Skav är en samisk maträtt som förekommer i hela Sverige. Den består av tunna skivor torkat eller fruset kött, som man steker i stekpanna. Köttet är magert och miljövänligt.

Thin slices of game meat

Viltskav är tunnskuret kött av ren, hjort, rådjur eller älg.

Man stuvar ofta skav med lök eller svamp. I den här rätten ingår även ädelost och svartvinbärsgelé.

Till fyra portioner behöver man:

Ingredienser

1 pkt hjortskav, älgskav eller renskav
2 dl crème fraîche
1 liten burk champinjoner
1 gul lök
100 g ädelost
1 msk svartvinbärsgelé
Grön bandpasta

Arla crème fraiîche

Tillagning

Fräs upp skaven i en stekpanna. Tillsätt crème fraîche, champinjoner, hackad lök, smulad ädelost och svartvinbärsgelé. Servera med grön bandpasta.

Lövbiff med lök

En lövbiff är en tunn skiva innanlår av nöt. Man brukar steka köttet hastigt på hög värme, men man kan också låta det puttra i en gryta.

Minute beef with pasta

Det finns många sorters pasta som passar till lövbiff.

Lövbiff passar utmärkt till pasta, som man kan lägga direkt i grytan. För att få mera smak använder man en buljontärning.

Det här receptet räcker till fyra portioner:

Ingredienser

300 g lövbiff
2 gula lökar
1 dl syltlök
1,5 msk senap
2 msk soja
1 buljongtärning
2 dl vatten
1 dl crème fraîche
salt, peppar
7 dl snäckpasta eller liknande

Arla organic crème fraiîche

Tillagning

Skär lövbiffen i strimlor. Hacka den gula löken. Lägg kött, hackad lök och syltlök i en kastrull. Tillsätt senap, soja, smulad buljongtärning, vatten och crème fraîche. Rör om och låt rätten småputtra 15–20 minuter. Krydda med salt och peppar. Servera med nykokt pasta, riven ost och svartpeppar.

Oxfilé med kantareller

En lättlagad måltid för festliga tillfällen är oxfilé med smörfrästa kantareller och bearnaisesås.

Filet of beef with chantarelles

Oxfilé med smörstekta kantareller är en svensk klassiker.

Det här behöver man för två portioner:

Ingredienser

2 skivor filé av nöt
Salt och peppar
Ca 1/2 msk olja
1/4 tsk timjan
175 g kantareller
1/2 gul lök
1 msk smör eller margarin
1 msk hackad persilja

Tillagning

Rensa kantarellerna utan att skölja i vatten och fräs i en stekpanna med smör. Tillsätt hackad lök. Pensla nötfilén på var sida med olja och krydda med timjan. Stek på svag värme och strö slutligen över persiljan. Servera med rostad potatis, bearnaisesås och färska grönsaker. Till denna rätt rekommenderar jag ett alkoholfritt rött eller vitt vin.

Päron med kolasås

En omtyckt klassisk efterrätt är päron med kolasås och vispgrädde eller glass.

Pears with caramel sauce

Man kan använda både inkokta och konserverade päron.

Receptet räcker för två till fyra portioner:

Ingredienser

4 inkokta päron (eller konserverade halvor)
1/2 dl vispgrädde
1/2 dl strösocker
1/2 msk ljus sirap
1/2 tsk kakaopulver
Vispgrädde eller vaniljglass

Tillagning

Koka upp grädde, socker, sirap och kakao på svag värme under omrörning. Servera till inkokta (eller konserverade) päron och vispgrädde eller glass.

Vaniljglass med chokladsås

Med en hemlagad chokladsås förhöjer man smaken på vilken vaniljglass som helst. Se bara till att den innehåller äkta vanlij.

Vanilla ice cream with chocolate sauce

Vaniljglass blir bäst med en hemlagad chokladsås.

Det här receptet räcker till fyra portioner:

Ingredienser

1 dl strösocker
1 dl kakao
1 dl mjölk eller vatten

Tillagning

Blanda socker, kakao och salt i en kastrull. Tillsätt mjölken eller vattnet och rör om så att allt blandas. Låt koka upp under omrörning. Koka såsen på svag värme ca 5 min eller tills den är blank och slät.

 

Till menyn