Stockholm
Middag
”Kristall, vertikal accent i glas och stål” av Edvin Öhrström står på Sergels Torg.
Viltskav med champinjoner
Skav är en samisk maträtt som förekommer i hela Sverige. Den består av tunna skivor torkat eller fruset kött, som man steker i stekpanna. Köttet är magert och miljövänligt.
Viltskav är tunnskuret kött av ren, hjort, rådjur eller älg.
Man stuvar ofta skav med lök eller svamp. I den här rätten ingår även ädelost och svartvinbärsgelé.
Till fyra portioner behöver man:
Ingredienser1 pkt hjortskav, älgskav eller renskav |
Tillagning
Fräs upp skaven i en stekpanna. Tillsätt crème fraîche, champinjoner, hackad lök, smulad ädelost och svartvinbärsgelé. Servera med grön bandpasta.
Lövbiff med lök
En lövbiff är en tunn skiva innanlår av nöt. Man brukar steka köttet hastigt på hög värme, men man kan också låta det puttra i en gryta.
Det finns många sorters pasta som passar till lövbiff.
Lövbiff passar utmärkt till pasta, som man kan lägga direkt i grytan. För att få mera smak använder man en buljontärning.
Det här receptet räcker till fyra portioner:
Ingredienser300 g lövbiff |
Tillagning
Skär lövbiffen i strimlor. Hacka den gula löken. Lägg kött, hackad lök och syltlök i en kastrull. Tillsätt senap, soja, smulad buljongtärning, vatten och crème fraîche. Rör om och låt rätten småputtra 15–20 minuter. Krydda med salt och peppar. Servera med nykokt pasta, riven ost och svartpeppar.
Oxfilé med kantareller
En lättlagad måltid för festliga tillfällen är oxfilé med smörfrästa kantareller och bearnaisesås.
Oxfilé med smörstekta kantareller är en svensk klassiker.
Det här behöver man för två portioner:
Ingredienser
2 skivor filé av nöt
Salt och peppar
Ca 1/2 msk olja
1/4 tsk timjan
175 g kantareller
1/2 gul lök
1 msk smör eller margarin
1 msk hackad persilja
Tillagning
Rensa kantarellerna utan att skölja i vatten och fräs i en stekpanna med smör. Tillsätt hackad lök. Pensla nötfilén på var sida med olja och krydda med timjan. Stek på svag värme och strö slutligen över persiljan. Servera med rostad potatis, bearnaisesås och färska grönsaker. Till denna rätt rekommenderar jag ett alkoholfritt rött eller vitt vin.
Päron med kolasås
En omtyckt klassisk efterrätt är päron med kolasås och vispgrädde eller glass.
Man kan använda både inkokta och konserverade päron.
Receptet räcker för två till fyra portioner:
Ingredienser
4 inkokta päron (eller konserverade halvor)
1/2 dl vispgrädde
1/2 dl strösocker
1/2 msk ljus sirap
1/2 tsk kakaopulver
Vispgrädde eller vaniljglass
Tillagning
Koka upp grädde, socker, sirap och kakao på svag värme under omrörning. Servera till inkokta (eller konserverade) päron och vispgrädde eller glass.
Vaniljglass med chokladsås
Med en hemlagad chokladsås förhöjer man smaken på vilken vaniljglass som helst. Se bara till att den innehåller äkta vanlij.
Vaniljglass blir bäst med en hemlagad chokladsås.
Det här receptet räcker till fyra portioner:
Ingredienser
1 dl strösocker
1 dl kakao
1 dl mjölk eller vatten
Tillagning
Blanda socker, kakao och salt i en kastrull. Tillsätt mjölken eller vattnet och rör om så att allt blandas. Låt koka upp under omrörning. Koka såsen på svag värme ca 5 min eller tills den är blank och slät.
Till menyn