Torgny Lilja, PhL

Helsingfors

Middag

Boats in the Helsinki harbor

Hamnen ligger mitt i centrala Helsingfors.

Den finska matkulturen har influenser från både svensk och rysk matkultur. Kött­bullar, ärt­soppa och råg­bröd är exempel på finsk husmans­kost. För finlands­svenskarna har fisket varit en viktig näring.

Boveteplättar med smetana, löjrom och röd lök

Blinier är ryska plättar bakade på bovetemjöl. De förekommer även i det finska och karelska köket men består då av vetemjöl och heter ohukainen.

Russian blini

Blinier är en traditionell rysk rätt, som även förekommer i Helsingfors.

Det enklaste är att göra blinierna i tefatsstorlek i en vanlig stekpanna, men man kan också använda en plättlägg. På restaurang Šašlik (Jungfrustigen 12) serverar man en tallrikstor variant, som förekom i Ryssland på tsartiden.

Det här receptet räcker till fyra portioner.

Ingredienser

10 g torrjäst
2 1/2 dl ljummen mjölk
1 1/2 dl bovetmjöl
1 dl vetemjöl
4 msk gräddfil
1 äggula
2 krm salt
1 äggvita
Smör till stekning

Tillbehör

Löjrom/stenbitsrom
Hackad röd lök Smetana/créme fraîche (Valio eller Arla)
Dill

Abba caviar

Tillagning

Blanda mjölk och torrjäst i en stor bunke. Tillsätt bovetemjöl, vetemjöl, gräddfil, äggula och salt. Vispa smeten slät och låt den jäsa i rumstemperatur ca en timme under en handduk. Vispa äggvitan fast. Vänd ner vitan med en slickepott i den jästa smeten. Värm smör eller margarin i en stekpanna. Stek tefats­stora pann­kakor på medelhög värme tills de blivit fasta och fått gyllengul färg. Servera med smetana (eller crème fraîche), löjrom (eller stenbitsrom), hackad (eller skivad) röd lök och dill.

Memma med grädde och socker

Till påsk är memma en vanlig efter­rätt. Den består till största delen av rågmjöl, rågmalt och sirap. Memma har en karakteristisk klibbig konsistens och mörkbrun färg med en mustig, söt doft av spannmål.

Memma dessert

Memma är en klassisk finsk efterrätt.

Vanligen äter man memma med mjölk eller kaffegrädde och strösocker. En modern variant är att servera med vaniljglass. Förr förvarade man memman i näveraskar, så kallade rivor, men numera använder man pappaskar. Den färdiga memman förvaras i kylskåp, och den går även att frysa in. En känd tillverkare i Finland är Kymppi-Mämmi. I Sverige tillverkar Fazer Bageri memma.

 

Till menyn