Helsingfors
Middag
Hamnen ligger mitt i centrala Helsingfors.
Den finska matkulturen har influenser från både svensk och rysk matkultur. Köttbullar, ärtsoppa och rågbröd är exempel på finsk husmanskost. För finlandssvenskarna har fisket varit en viktig näring.
Boveteplättar med smetana, löjrom och röd lök
Blinier är ryska plättar bakade på bovetemjöl. De förekommer även i det finska och karelska köket men består då av vetemjöl och heter ohukainen.
Blinier är en traditionell rysk rätt, som även förekommer i Helsingfors.
Det enklaste är att göra blinierna i tefatsstorlek i en vanlig stekpanna, men man kan också använda en plättlägg. På restaurang Šašlik (Jungfrustigen 12) serverar man en tallrikstor variant, som förekom i Ryssland på tsartiden.
Det här receptet räcker till fyra portioner.
Ingredienser10 g torrjäst TillbehörLöjrom/stenbitsrom |
Tillagning
Blanda mjölk och torrjäst i en stor bunke. Tillsätt bovetemjöl, vetemjöl, gräddfil, äggula och salt. Vispa smeten slät och låt den jäsa i rumstemperatur ca en timme under en handduk. Vispa äggvitan fast. Vänd ner vitan med en slickepott i den jästa smeten. Värm smör eller margarin i en stekpanna. Stek tefatsstora pannkakor på medelhög värme tills de blivit fasta och fått gyllengul färg. Servera med smetana (eller crème fraîche), löjrom (eller stenbitsrom), hackad (eller skivad) röd lök och dill.
Memma med grädde och socker
Till påsk är memma en vanlig efterrätt. Den består till största delen av rågmjöl, rågmalt och sirap. Memma har en karakteristisk klibbig konsistens och mörkbrun färg med en mustig, söt doft av spannmål.
Memma är en klassisk finsk efterrätt.
Vanligen äter man memma med mjölk eller kaffegrädde och strösocker. En modern variant är att servera med vaniljglass. Förr förvarade man memman i näveraskar, så kallade rivor, men numera använder man pappaskar. Den färdiga memman förvaras i kylskåp, och den går även att frysa in. En känd tillverkare i Finland är Kymppi-Mämmi. I Sverige tillverkar Fazer Bageri memma.
Till menyn