Torgny Lilja, PhL

New York

Lunch

Central Park in New York, NY

Man brukar säga att Central Park på Manhattan är New Yorks lunga.

Förkortningen lunch kommer från engelskans mer formella luncheon, som går att härleda till det anglosaxiska ordet nuncheon, som betyder ’middagsdryck’.

Submarine Sandwich

En submarine sandwich eller sub är ett osötat vitt matbröd, som man delar på längden och fyller med kallskuret, såsom skinka eller kalkon, ost och andra tillbehör, till exempel gurka, tomat eller rödlök.

Subway submarine sandwich

Namnet sub kommer av att smörgåsen liknar en u-båt, submarine.

Subway är en snabbmatskedja, som har specialicerat sig smörgåsar av typen submarine sandwich, som de i sina måltider ofta serverar tillsammans med en påse chips. Restaurangerna har både en färdig meny och möjlighet att själv komponera smörgåsar utifrån ett urval av olika bröd, kött, fisk, ost och grönsaker. År 2011 blev Subway, Inc världens största restaurangkedja.

Sandwich Wrap

En wrap är en maträtt, som består av ett mjukt bröd av vete, som man rullar kring en fyllning. Brödet är ofta av typen tortilla och fyllningen kan vara skinka, kyckling, lax, bacon, isbergssallad, tärnade tomater, avokado, champinjoner, rödlök, ost, honungssenap eller ranchdressing.

Pizza slice

Wraps är ett bröd som man fyller med kött och olika tillbehör.

Det här receptet räcker till ca 4 personer:

Ingredienser

8 stora vetetortilla
180 g tomatpuré
180 g svarta oliver
400 g skivad kalkon

Black olives

Tillagning

1. Dela oliverna på mitten. Skär kalkonköttet i mindre bitar.

2. Blanda oliverna med tomatpurén. Blanda även kalkonköttet med tomatpurén.

3. Fördela fyllningen på tortillabröden. Rulla ihop och placera dem på en plåt med kanten nedåt (så att de inte öppnar sig).

4. Värm i ugnen på 180°C tills brödet börjar få färg (ca 15 minuter).

5. Servera när innehållet har svalnat något.

Pizza Slice

Pizza är en populär maträtt i New York, där man vanligen säljer den i färdig­skurna bitar (slice eller square). I stads­delen Brooklyn förekommer att man lägger två slice på varandra.

Pizza slice

Pizza slice är vanlig snabbmat i New York.

Snabb­mat­ställenas lunch­pris inkluderar valfri läsk men inte andra pålägg än tomat­sås och mozzarella­ost. Man får således betala extra för räkor, cham­pinjoner eller pepperoni. På vissa restauranger kan man få frågan:

– Thin or thick crust?

Frågan gäller om man vill ha tunn eller tjock pizzabotten.

Så här gör du en jättestor pizza slice.

Det här receptet räcker till ca 2 personer:

Ingredienser

750 g pizzadeg
5 dl riven mozzarella
2,5 dl pizzasås
1 liten burk champinjoner
pepperoni
paprika
svarta oliver

Pizzadeg

10 dl vetemjöl
5 dl ljummet vatten
1 pkt torrjäst
2 ½ tsk koksalt

Mushrooms

Tillagning

1. Låt degen vila under plastfolie ca 24 timmar i kylskåp (alternativt en halvtimme på mjölat smör­papper i rumstemperatur).

2. Värm ugnen till 250°C.

3. Kavla ut degen så att den täcker en ugns­plåt. Fördela såsen jämnt med en kant på ca 2,5 cm runt om. Låt champinjonerna rinna av i ett durk­slag. Lägg dem därefter på en bit hushålls­papper. Låt även pepperoni, paprika och oliver torka eller rinna av på hushållspapper. Fördela påläggen jämt över degen.

4. Grädda 12–15 minuter eller tills degen är gyllen­brun och osten har smält.

Du kan enkelt göra en traditionell pizzadeg hemma.

Till de mer kända pizzeriorna i New York hör Joe’s i Green­wich Village på syd­västra Manhattan samt Best, Park Luncheonette och Williamsburg strax söder därom.

Frappe Cappuccino w/ Chocolate Topping

Frappuccino är en sammandragning av orden frappé och cap­puccino, dvs en kall espresso med skummad mjölk. Teleskop­ordet här­rör från Boston, där en frappe (uttal: fräpp, av franskans frappé) är en sorts milk­shake.

Starbucks har en hemlig meny med olika sorters frappuccino.

När Starbucks 1994 köpte kafékedjan The Coffee Connection erhöll de även rättig­heterna till varumärket frappuccino, som man använder både för kylda kaffe­drycker och för sin egen variant av milk­shake.

Det här receptet på frappe cappuccino räcker till två portioner:

Ingredienser

2 dl espresso
2,5 dl mellan­mjölk
3 msk strö­socker
5 dl is
3 msk choklad- el. kola­sås (t ex Hershey’s el. O’hoj )
Grädde på spray­flaska (t ex Chantibic)
Strössel el. annan topping

 

Starbuck’s vanillla frappuccino

Tillagning

1. Brygg en kopp espresso i en maskin eller perkolator­bryggare (t ex Bialetti). Låt svalna.

2. Blanda kaffe, mjölk, socker, is och chokladsås i en blender. Kör denna tills isen är krossad.

3. Häll drycken i två stora glas. Till­sätt vispad grädde och garnera med strössel eller annan topping. Servera med sug­rör.

Chocolate Chip Cookies w/ Milk

Ett av de populäraste bakverken i USA är chocolate chip cookies. Huvud­ordet kommer från holländskans koekje, som betyder ”liten kaka”. I butikerna finns otaliga varianter av denna kak­sort, som ibland går under benämningen toll house crunch cookies. Kakorna finns även på McDonalds i USA.

Det finns många varianter på chocolate chip cookies.

Ruth Graves Wakefield drev på 1930-talet en restaurant i ett över­givet tull­hus i staden Whitman i delstaten Massachusetts. Till hennes favorit­recept hörde en sorts små­kakor från kolonial­tiden. När Ruth en dag hade slut på baker’s chocolate (block­choklad) blandade hon bitar av vanliga choklad­kakor i degen och trodde att chokladen skulle smälta i ugnen. Det gjorde den inte, men receptet blev en sensation, som spred sig över hela USA.

Det här är den klassiska varianten. Receptet räcker till ca 60 småkakor.

Ingredienser

5 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk salt
2,5 dl smör
2 dl strösocker
2 dl farinsocker (råsocker)
1 tsk vaniljsocker
2 stora ägg
5 dl små choklad­bitar
2,5 dl hackade hassel­nöts­kärnor

Chocolate chip cookie

Tillagning

1. Värm ugnen till 190° C.

2. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en liten skål. Blanda därefter smör, strö-, farin- och vaniljsocker i en större mixerskål. Tillsätt äggen, ett i taget. Tillsätt gradvis mjölblandningen. Blanda i choklad- och nötbitar.

3. Klicka dryga matskedar (eller små glasskopor) av degen på en bakplåt.

4. Grädda 9–11 minuter eller tills kakorna är gyllenbruna. Låt dem svalna på bakplåten i 2 minuter. Flytta kakorna till ett galler, där de får svalna helt.

5. Servera med ett glas kall mjölk.

 

Till menyn