New York
Lunch
Man brukar säga att Central Park på Manhattan är New Yorks lunga.
Förkortningen lunch kommer från engelskans mer formella luncheon, som går att härleda till det anglosaxiska ordet nuncheon, som betyder ’middagsdryck’.
Submarine Sandwich
En submarine sandwich eller sub är ett osötat vitt matbröd, som man delar på längden och fyller med kallskuret, såsom skinka eller kalkon, ost och andra tillbehör, till exempel gurka, tomat eller rödlök.
Namnet sub kommer av att smörgåsen liknar en u-båt, submarine.
Subway är en snabbmatskedja, som har specialicerat sig smörgåsar av typen submarine sandwich, som de i sina måltider ofta serverar tillsammans med en påse chips. Restaurangerna har både en färdig meny och möjlighet att själv komponera smörgåsar utifrån ett urval av olika bröd, kött, fisk, ost och grönsaker. År 2011 blev Subway, Inc världens största restaurangkedja.
Sandwich Wrap
En wrap är en maträtt, som består av ett mjukt bröd av vete, som man rullar kring en fyllning. Brödet är ofta av typen tortilla och fyllningen kan vara skinka, kyckling, lax, bacon, isbergssallad, tärnade tomater, avokado, champinjoner, rödlök, ost, honungssenap eller ranchdressing.
Wraps är ett bröd som man fyller med kött och olika tillbehör.
Det här receptet räcker till ca 4 personer:
Ingredienser8 stora vetetortilla |
Tillagning
1. Dela oliverna på mitten. Skär kalkonköttet i mindre bitar.
2. Blanda oliverna med tomatpurén. Blanda även kalkonköttet med tomatpurén.
3. Fördela fyllningen på tortillabröden. Rulla ihop och placera dem på en plåt med kanten nedåt (så att de inte öppnar sig).
4. Värm i ugnen på 180°C tills brödet börjar få färg (ca 15 minuter).
5. Servera när innehållet har svalnat något.
Pizza Slice
Pizza är en populär maträtt i New York, där man vanligen säljer den i färdigskurna bitar (slice eller square). I stadsdelen Brooklyn förekommer att man lägger två slice på varandra.
Pizza slice är vanlig snabbmat i New York.
Snabbmatställenas lunchpris inkluderar valfri läsk men inte andra pålägg än tomatsås och mozzarellaost. Man får således betala extra för räkor, champinjoner eller pepperoni. På vissa restauranger kan man få frågan:
– Thin or thick crust?
Frågan gäller om man vill ha tunn eller tjock pizzabotten.
Så här gör du en jättestor pizza slice.
Det här receptet räcker till ca 2 personer:
Ingredienser750 g pizzadeg Pizzadeg10 dl vetemjöl |
Tillagning
1. Låt degen vila under plastfolie ca 24 timmar i kylskåp (alternativt en halvtimme på mjölat smörpapper i rumstemperatur).
2. Värm ugnen till 250°C.
3. Kavla ut degen så att den täcker en ugnsplåt. Fördela såsen jämnt med en kant på ca 2,5 cm runt om. Låt champinjonerna rinna av i ett durkslag. Lägg dem därefter på en bit hushållspapper. Låt även pepperoni, paprika och oliver torka eller rinna av på hushållspapper. Fördela påläggen jämt över degen.
4. Grädda 12–15 minuter eller tills degen är gyllenbrun och osten har smält.
Du kan enkelt göra en traditionell pizzadeg hemma.
Till de mer kända pizzeriorna i New York hör Joe’s i Greenwich Village på sydvästra Manhattan samt Best, Park Luncheonette och Williamsburg strax söder därom.
Frappe Cappuccino w/ Chocolate Topping
Frappuccino är en sammandragning av orden frappé och cappuccino, dvs en kall espresso med skummad mjölk. Teleskopordet härrör från Boston, där en frappe (uttal: fräpp, av franskans frappé) är en sorts milkshake.
Starbucks har en hemlig meny med olika sorters frappuccino.
När Starbucks 1994 köpte kafékedjan The Coffee Connection erhöll de även rättigheterna till varumärket frappuccino, som man använder både för kylda kaffedrycker och för sin egen variant av milkshake.
Det här receptet på frappe cappuccino räcker till två portioner:
Ingredienser2 dl espresso
|
Tillagning
1. Brygg en kopp espresso i en maskin eller perkolatorbryggare (t ex Bialetti). Låt svalna.
2. Blanda kaffe, mjölk, socker, is och chokladsås i en blender. Kör denna tills isen är krossad.
3. Häll drycken i två stora glas. Tillsätt vispad grädde och garnera med strössel eller annan topping. Servera med sugrör.
Chocolate Chip Cookies w/ Milk
Ett av de populäraste bakverken i USA är chocolate chip cookies. Huvudordet kommer från holländskans koekje, som betyder ”liten kaka”. I butikerna finns otaliga varianter av denna kaksort, som ibland går under benämningen toll house crunch cookies. Kakorna finns även på McDonalds i USA.
Det finns många varianter på chocolate chip cookies.
Ruth Graves Wakefield drev på 1930-talet en restaurant i ett övergivet tullhus i staden Whitman i delstaten Massachusetts. Till hennes favoritrecept hörde en sorts småkakor från kolonialtiden. När Ruth en dag hade slut på baker’s chocolate (blockchoklad) blandade hon bitar av vanliga chokladkakor i degen och trodde att chokladen skulle smälta i ugnen. Det gjorde den inte, men receptet blev en sensation, som spred sig över hela USA.
Det här är den klassiska varianten. Receptet räcker till ca 60 småkakor.
Ingredienser5 1/2 dl vetemjöl |
Tillagning
1. Värm ugnen till 190° C.
2. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en liten skål. Blanda därefter smör, strö-, farin- och vaniljsocker i en större mixerskål. Tillsätt äggen, ett i taget. Tillsätt gradvis mjölblandningen. Blanda i choklad- och nötbitar.
3. Klicka dryga matskedar (eller små glasskopor) av degen på en bakplåt.
4. Grädda 9–11 minuter eller tills kakorna är gyllenbruna. Låt dem svalna på bakplåten i 2 minuter. Flytta kakorna till ett galler, där de får svalna helt.
5. Servera med ett glas kall mjölk.
Till menyn