Los Angeles
Lunch
Skyskrapor kännetecknar finanskvarteren på USA:s västkust.
Lunch var förr en mindre måltid, som man kunda äta när som helst på dygnet. Först på 1900-talet blev det en huvudrätt som man äter mitt på dagen.
Salad Bar
En salladsbar är ett bord eller en disk med kalla smårätter, där kunder kan komponera sin egen tallrik. Många restauranger tar betalt efter vikt.
En salladsbar förekommer på många amerikanska restauranger.
Vanliga ingredienser är sallat, kokta bönor och gröna ärter, tomatklyftor och tärnade grönsaker. Ibland ingår ost, skinka, tonfisk, pasta, hårdkokta ägg och skivad färsk frukt. Krutonger, riven parmesan och olika typer av dressing förekommer även.
Innan servering sköljer man bönorna under kallt vatten. Alla kokbönor kommer ursprungligen från Amerika, där man först odlade dem i Mexiko, Centralamerika och Anderna. Här är recept till en typisk salladsbuffé:
IngredienserSalladIsbergssallat |
Tilbehör
Caesardressing, Bleu Cheese dressing, French dressing, Italian dressing, Thousand Island dressing eller Ranch dressing
Krutonger
Riven parmesan
Pan Pizza
Många restauranger i Kalifornien serverar pan pizza, som har en tjockare botten än den stenugnsbakade. Båda recepten härrör från italienska immigranter på den amerikanska östkusten.
Torrjäst och mozzarella ger pan pizza dess speciella karaktär.
I södra Kalifornien kan man äta pan pizza på många olika ställen, såsom restaurangkedjorna Pizza Hut och Rusty’s Pizza Parlor. Jag brukade frekventera Rusty’s (Calle Real 6025 ) i Goleta utanför Los Angeles.
Rusty’s öppnade sin första restaurang 1969 i Isla Vista och etablerade sedan flera nya restauranger i området. Under de senaste decennierna har företaget expanderat i Santa Barbara med omnejd.
På Rusty’s och Pizza Hut väljer kunden mellan tjock eller tunn botten samt olika pålägg. Priset inkluderar salladsbar.
Meny på Rusty’s Pizza Parlor.
Pan pizza går att tillaga i vanlig ugn. Det här receptet räcker till fyra personer:
Ingredienser
Bröd
3,5 dl varmt vatten (40 grader celsius)
2,5 dl fettfri torrmjölk
1/2 tsk salt
1 l vetemjöl
1 msk socker
1 pkt torrjäst
2 msk vegetabilisk olja
255 g vegetabilsik olja (85 g per panna)
matlagningsspray
Sås
225 g tomatsås
1 tsk torr oregano
1/2 tsk mejram
1/2 tsk basilika
1/2 tsk vitlökssalt
Fyllning
Pepperoni (alt salami, chorizo, bacon, kyckling, ansjovis, biff, köttbullar)
Ananas (alt svarta oliver, tomat, champinjoner, röd lök, zucchini)
Tillagning
Bröd
Placera jäst, socker, salt och torrmjölk i en stor (2 liter) bunke. Tillsätt vatten och rör om ordentligt. Låt smeten dra i två minuter. Tillsätt olja och rör om igen. Tillsätt mjöl och rör om tills degen tar form och har absorberat mjölet. Bred ut på ett jämnt underlag och knåda i ca 10 minuter. Dela degen i tre klot. Fördela 85 gram olja i varje form. Kavla degen så att varje klot blir ca 25 cm i diameter. Placera degen i pannorna. Spraya ytan på varje degen med bakspray (eller pensla med olja). Täck över med en tallrik eller handduk. Ställ formen på en på en varm plats och låt degen jäsa i minst en timme.
Sås
Blanda samman tomatsås, oregano, mejram, basilika och vitlökssalt i en bunke.
Fyllning
Blanda ingredienserna och låt dra i en timme. För varje pizza: Värm ugnen till 250 grader. Häll knappt 1 dl sås över degen och fördela jämt med en kant på 2,5 cm. Strö bitar av 35 gram mozzarellaost över såsen. Placera valfria pålägg i följande ordning: pepperoni eller skinka, grönsaker, korv eller nötkött. Toppa med 84 gr mozzarella ost. Värm tills osten bubblar och kanten på brödet blivit brun.
Reuben Sandwich w/ Sauerkraut
En Reuben sandwich vann 1956 första pris i en amerikansk smörgåstävling. Originalreceptet innehåller corned beef, Russian dressing, schweizerost och surkål mellan två skivor ljust rågröd, som man grillar i en stekpanna.
En Reuben sandwich består av ljust rågbröd, nötkött, ost, surkål och saltgurka.
Med rye bread menar man i USA bröd som består av både råg- och vetemjöl. Det vi kallar rågbröd heter dark rye bread. Corned beef är nötkött, som man har kokat i saltlake och skurit i tunna skivor tvärs över fibrerna. På svenska motsvarar det närmast rimmad oxbringa.
Man bör undvika den malda varianten av corned beef, som finns på konservburk. Ett bättre alternativ till färsk corned beef är tunnskuren rostbiff.
Omkring 1925 serverade hotellägaren Reuben Kulakofsky för första gången denna sandwich i samband med ett nattligt pokerspel på Blackstone Hotel i Omaha, Nebraska. Reubens smörgås fortsatte att vara populär under depressionen, då den kostade 50 cent.
Det här receptet räcker till fyra portioner:
IngredienserKött1 kg rimmad oxbringa Dressing1,25 dl majonnäs |
Har man bråttom, kan man ersätta Russian dressing med färdig thousand-island- eller hamburgerdressing. Man kan även använda Dijonsenap.
Sandwich
8 skivor ljust rågbröd med vete (t ex Skogaholm)
4 msk rumstempererat smör eller margarin
8 msk Russian dressing (alt thousand island eller dijonsenap)
8 skivor schweizerost (alt emmentaler)
Surkål (t ex Stollenwerk)
4 hela saltgurkor, delade på längden (t ex Felix)
Så här enkelt gör du en Reuben sandwich med rostbiff.
Tillagning
Kött
Skölj köttet noga och lägg under kallt vatten i en gryta tillsammans med svartpeppar, kryddnejlika, kummin, kanel, koriander, torkad dill och lökklyftor. Koka upp och låt vattnet sjuda i ca 2 timmar per kilo. Ta oxbringan ur kastrullen och skär köttet i tunna skivor tvärs över fibrerna.
Dressing
Blanda majonnäs, ketchup, rödvinsvinäger, hackad lök, salt och peppar i en liten skål. Ställ i kylskåp.
Sandwich
Värm en stekpanna på medelhög värme. Lägg brödskivorna på en tallrik. Bred smör på ovansidan. Vänd skivorna så att smöret hamnar nedåt. Fördela dressingen över båda bröden. Täck den ena skivan med ost och den andra med surkål. Lägg saltgurkan ovanpå osten och köttet ovanpå surkålen. Lägg samman brödskivorna så att smöret hamnar utåt. Rosta på båda sidor i ca 4 minuter i den förvärmda stekpannan eller använd smörgåsgrill.
Ett annat sätt att steka en Reuben sandwich är att rosta två brödskivor (med smöret nedåt) i en stekpanna, samtidigt som man värmer kött och surkål var för sig i en annan panna. Därefter lägger man surkålen ovanpå köttet och toppar med osten. Sedan täcker man med ett lock tills osten har smält. Till sist lägger man dressing på båda brödskivorna och lägger samman dem.
Lägg den varma smörgåsen på en tallrik och dela brödet tvärsöver med en kniv. Servera med ett glas kylskåpskall mjölk.
Baby Burger w/ Cheese
På hamburgerkedjan Fatburger kan man enligt vissa bedömare äta Los Angeles’ godaste hamburgare i storlekar från S till XXXL. Den minsta varianten hette tidigare Baby Fatburger.
Kaliforniens godaste hamburgare finns i flera storlekar.
Jag brukade beställa en komplett måltid för $7.98 exkl moms på restaurangen i Santa Barbara (State Street 718) . En liknande hamburgare gör du enkelt hemma.
Det här receptet räcker till en portion:
IngredienserHamburgerbröd |
Tillagning
Hacka löken. Dela brödet och rosta i stekpanna utan matfett. Stek lök och nötfärs i margarin eller olja. Lägg ost, hamburgare, senap, majonnäs, lök, bostongurka, skivad tomat, strimlad sallat på en av brödskivorna så att osten hamnar underst. Lägg ihop brödet och servera omedelbart.
Superstar Burger w/ Cheese
Till skillnad från McDonalds och många andra snabbmatsrestauranger grillar Carl’s Jr. sin nötfärs över träkol. Till den ordinarie menyn hör Superstar Burger® with cheese.
Carl’s Jr. grillar hamburgare över träkol.
Carl Karcher grundade 1941 Carl’s Drive-In Barbeque i Kalifornien. Succén gjorde att han bestämde sig för att starta en restaurangkedja. År 1945 fick företaget sitt nuvarande namn, Carl’s Jr. Ett av kedjans många matställen finns i Goleta (Calle Real 5851) utanför Los Angeles.
Det här receptet räcker till en portion:
IngredienserHamburgerbröd |
Tillagning
Skiva löken. Dela brödet och rosta i stekpanna utan matfett. Grilla eller stek nötfärsen i flytande margarin eller matolja. Lägg gurka, majonnäs, salladsblad, hamburgare, ost och dressing på en av brödskivorna så att osten hamnar ovanpå nötfärsen. Lägg ihop brödet och servera omedelbart.
Den provokativa reklamen för Carl’s Jr. har fått viss uppmärksamhet i USA.
Crunchy Tacos w/ Salsa Fresca
Tacos är en mexikansk maträtt, där man fyller ett torkat bröd av majsmjöl med stekt köttfärs, grönsaker, riven ost och salsasås, gräddfil eller guacamole. Ofta serverar man tillbehören så att matgästerna själva kan fylla sina tacoskal.
Toppa gärna med salsa, sallat och riven ost.
Tacos och burritos ingår i det så kallade tex-mexköket. I södra Kalifornien serverar man ofta dessa maträtter med gräddfil och tärnade tomater. Det förekommer även att man toppar med pico de gallo, som är en salsa av tomat, serranochili, hackad gul lök och korianderblad.
Taco Bell är en snabbmatskedja, som serverar tex-mex på vägrestauranger. Jag brukade besöka matstället på North Fairview Avenue 140 i Goleta. Taco Bells köttfärs innehåller många tillsatser, såsom karamellfärg, kakaopulver och socker. Jag föredrar att enbart tillsätta en kryddblandning av paprikapulver, spiskummin, vitlökspulver, chilipeppar och salt.
Till fyra portioner crunchy tacos behöver man:
IngredienserSalsa1/4 gul lök, 1,25 dl finhackad TacosTacoscal (t ex Santa Maria) TillbehörGräddfil |
Jalapeño ingår i salsa sauce. |
Tillagning
Salsa
Hacka den gula löken och lägg i en liten bunke. Pressa vitlöksklyftan med en vitlökspress eller finhacka med kniv. Dela limefrukten på mitten och pressa ur ca 2 msk juice i bunken. Tillsätt salt. Blanda samman ingredienserna och låt dem sedan stå en stund. Skär jalapeñopepparn i två delar och smaka på en liten bit. Om frukten är för stark, ta bort kärnhuset från den ena eller båda halvorna. Finhacka resten av pepparn och tillsätt 1 1/2 till 2 msk till blandningen. Kärna ur och tärna tomaterna i medelstora bitar. Hacka koriandern. Blanda försiktigt alla ingredienser i bunken. Tillsätt mer salt, lime och koriander efter smak. Täck över bunken och låt om möjligt blandningen vila några timmar i kylskåp.
Tacos
Bryn köttfärsen i matoljan. Tillsätt vatten och kryddor. Rör om och koka utan lock ca 5–8 min. Servera färsen i tacoskal tillsammans med gräddfil, salsasås, riven ost och isbergssallat. Det går bra att byta ut salsan mot tärnade tomater.
Beefy Burrito w/ Sour Cream
Burrito är en maträtt som härstammar från Mexico. Den består av ett rullat, mjukt tortillabröd med fyllning av köttfärs eller kyckling.
En burrito innehåller ofta köttfärs, svarta bönor och ris.
Tortillan bakar man på vete- eller majsmjöl. En amerikansk burrito brukar vara större än den mexikanska motsvarigheten.
Fyllningen kan bestå av köttfärs, strimlad kyckling, ris, bönor, isbergssallat, tärnade tomater, salsasås, guacamole, gräddfil eller riven ost. På vissa restauranger värmer man den fyllda tortillan i en tortillapress före servering.
Till en beefy burrito behöver man:
IngredienserMjukt tortillabröd |
Tillagning
Text.
Ice Coffee Vanilla
Iskaffe innehåller mjölk och kall espresso, som man sötar och smaksätter med kaffesyrup. Ibland toppar man med vispgrädde (från sprayflaska) och kolasås eller annan garnering. Man kan också toppa med kallt mjölkskum från en elektrisk mjölkskummare.
Det här receptet räcker till en portion:
Ingredienser4–5 iskuber
|
Tillagning
Brygg en kopp espresso i en kapsel- eller espressomaskin eller en liten kopp kaffe i en perkolatorbryggare (t ex Bialetti). Fyll ett stort glas till hälften med is. Tillsätt kaffesyrup. Häll det varma kaffet över isen. Rör om. Tillsätt kall mjölk. För att erhålla krämigare konsistens kan man blanda en matsked pektin i glaset. Servera gärna med sugrör.
Tips: Fyll ett högt glas till hälften med is, kaffesyrup och kaffe enligt anvisningarna ovan. Rör om! Fyll resten av glaset med kallt skum från en mjölkskummare, till exempel Champion. Rör om igen!
Använd en perkolatorbryggare om du saknar espressomaskin.
Så här använder du en Bialetti Moka Express.
I Los Angeles dricker man iskaffe med olika smaker på Starbucks kaféer eller MacDonald’s restauranger. Under varumärket Frappuccino® kan man även köpa drycken i vanliga matbutiker.
Till menyn