Fotoalbum
Roslagen
Morbror Sven använde en Hasselblad.
Torpet i Roslagen
Detta är foton ur familjealbumet. De föreställer släkt och vänner. Bilderna nedan är från Ekne, vår sommarstuga i Roslagen, på 1950- och 1960-talet. Morbror Sven har tagit de flesta bilderna med sin Hassebladkamera.
Ekne
Sommarstället bestod av ett gammalt torp, som pappa renoverade i 1800-talsstil, ett uthus som pappa gjorde om till sommarstuga, en vedbod samt en ladugård, där pappa installerade en snickarbod.
Mamma krattar gräs utanför sommarstället på våren.
Foto: Sven Thelberg
Sommarstället bestod av två stugor. Den ena var ett uthus som pappa renoverade.
Foto: Sven Thelberg
Mamma tar upp vatten ur brunnen.
Foto: Sven Thelberg
Pappa och mamma tar en skogspromenad.
Foto: Sven Thelberg
Mamma matar en gris på tomten.
Foto: Sven Thelberg
Sommarmorgon bland äppelträd och ängsblommor.
Foto: Sven Thelberg
Mamma hanterar en spinnrock.
Foto: Sven Thelberg
Pappa försöker åtgärda ett motorstopp. Kylsystemet i Saab 92 var självcirkulerande och saknade vattenpump. Denna lösning ledde inte sällan till en kokande motor.
Foto: Sven Thelberg
Kusin Sven-Göran och pappa betraktar torpet i fjärran.
Foto: Sven Thelberg
Ett ufo
Ljumma sommarkvällar brukade pappa och jag flyga drake på den lilla vägen ut till sommarstugan. En kväll testade vi hur högt konstruktionen av träpinnar och plast kunde flyga. Pappa skarvade ihop den ena linan efter den andra, samtidigt som han styrde seglet, som avbildade en örn, över grannens åker. Efter ett tag överlät han linan till mig. När leksaken var uppe på 150 meter, kom ett jaktflygplan av typ Saab 35 Draken och flög över oss. Troligen hade militären sett ett ufo på sin radar. Efter sommaren kom en ny lag som sa att man inte fick flyga en leksaksdrake högre än 50 meter.
Pä vägen utanför sommarstället brukade pappa och jag flyga drake.
Foto: Rolf Lilja
Den lilla eken är lika gammal som jag.
Foto: Rolf Lilja (1964)
Samma år som jag föddes grävde pappa ner en näve ekollon utanför sommarstugan. Sedan tog han varje år ett foto av mig framför eken. Trädet blev snart högre än jag, men vid tre års ålder var jag fortfarande längst.
Med åren blev trädet allt större...
Foto: Rolf Lilja (1967)
...och större.
Foto: Rolf Lilja (1969)
Till sist var eken jättestor.
Foto: Rolf Lilja (1974)
Östhammar
Östhammar är en tätort vid Roslagskusten i Uppsala län. Befolkningen uppgår idag till ca 4 500 personer. Det hände någon gång under högsommaren att vi gjorde en avstickare till det lilla samhället vid den havsvik som heter Östhammarsfjärden. Här residerade en gång farfars far, Johan Lambert Lilja.
Farfars far hette Johan Lambert Lilja (1846–1925).
Foto: Skötsner-Edhlund (1889)
Johan Lambert Lilja
Johan Johansson, eller Johan Lambert Lilja som han föredrog att kalla sig, härstammade från Östergötland och var född på Lambertdagen den 17 september 1846 i Högby i Östergötlands län. Han hamnade så småningom i Uppland, där han kom att ingå i Östhammars styrelse. Han tjänstgjorde under en rad år som stadsexekutor (1881), stadsfiskal (1884), stadskassör (1885), sekreterare i drätselkammaren (s.å.), kronuppbördsman (1889) samt tullkammarföreståndare (1892).
Johan Lilja gifte om sig med barnmorskan Mathilda Charlotta Brolin.
Foto: Skötsner-Edhlund (c1916)
Mathilda och Johan bodde i ett hus nära Nordanviksstenen.
Foto: Skötsner-Edhlund (c1916)
Johan Lilja blev 1884 stadsfiskal i Östhammar.
Foto: Skötsner-Edhlund
En stadsfiskal motsvarade dagens chefsåklagare eller polismästare och kunde i vissa fall vara stadens polischef. Farfars far var i sitt ämbete utrustad med en revolver och en sabel, som länge gick i arv hos släkten. Dessa vapen finns numera att beskåda i Rådhuset hos kommunen i Östhammar.
Barnmorskan Mathilda Lilja i sitt hem på Nordanviksgatan.
Foto: Skötsner-Edhlund
Till toppen