Torgny Lilja, PhL

Stockholm

Frukost

Nordens folkrikaste stad består till stor del av grönområden och vatten.

Det svenska köket består av många främmande influenser. Kåldolmar, pizza, sushi, hamburgare och kebab är maträtter som kommit från andra länder. En typisk frukost består däremot ofta av traditionella maträtter som gröt och filmölk.

Svensk frukost

En vanlig frukost är filmjölk, kaffe, choklad eller te med bröd, smör och pålägg, såsom ost, salami eller leverpastej och grönsaker, t ex gurka. Ibland dricker man en kall dryck, såsom mjölk eller juice.

Egg sandwich

Kalles kaviar är ett vanligt pålägg.

Mat som man äter med sked ur en djup tallrik, såsom gröt, fil­mjölk eller yoghurt ingår ofta i en svensk frukost. Till fil och yoghurt serverar man flingor eller müsli.

Boiled egg

Till frukost äter man inte sällan ett kokt ägg.

En typisk hotellfrukost innehåller ofta även knäckebröd, marmelad och kokta ägg, som man äter med sked eller på smörgås med kaviar.

Ostfralla

Till frukost äter man ofta någon form av smörgås. Vanliga pålägg är ost, leverpastej, salami och Kalles kaviar.

Swedish cheese sandwich

Ostfralla är ett runt matbröd med ost och grönsaker.

Ostfralla är ett runt matbröd som man delar och fyller med ost och olika grönsaker, såsom sallad, tomat, gurka och persilja. Denna typ av smörgås kan man köpa färdigförpackad i många kiosker och på en del kaféer.

Yoghurt med müsli

Nyttigare och godare än filmjölk eller yoghurt med corn flakes är yoghurt med müsli, som har blivit allt vanligare.

Yogurt and muesli

Müsli innehåller havregryn, korn-, råg- och veteflingor, torkad frukt och nötter.

För en portion behöver man:

Ingredienser

1 dl vanlig müsli
2 msk apelsinjuice
2 dl naturell yoghurt
2 msk flytande honung

Tillagning

Häll upp müsli i en djup tallrik. Tillsätt ett par matskedar apelsinjuice. Låt dra minst en halvtimme. Det bästa är att låta tallriken stå över natten i kylskåpet. Tillsätt naturell youghurt så att den delvis täcker müslin. Toppa med flytande honung.

Prinskorv med äggröra

Prinskorv med äggröra är en lättlagad vamrätt, som passar utmärkt till frukost.

Prince sausages with scrambled eggs

Äggröra och prinskorv passar utmärkt till frukost.

Det här receptet räcker till tre personer:

Ingredienser

Korv

4–5 prinskorvar

Äggröra

4 ägg
4 matskedar standardmjölk
1 matsked smör
salt och vit peppar

Tillagning

Korv

Stek prinskorvarna på svag värme under lock.

Äggröra

Knäck äggen i en skål och vispa tills de blir ljusgula. Värm en stekpanna på medelvärme. Smält smöret. Tillsätt mjölken till äggen och smaksätt med salt och peppar. Vispa äggen kraftigt. Häll smeten i stekpannan, när smöret tystnat, Låt äggen koka, tills bottnen börjar stelna. Skrapa utifrån mot mitten med en trägaffel eller liknande tills det inte finns någon vätska kvar. Stäng av värmen och fortsätt skrapa tills smeten har stelnat, men låt bitarna vara så stora som möjligt. Servera på en tallrik, medan äggröran har en geléartad karaktär.

 

Till menyn