Torgny Lilja, PhL

Stockholm

Lunch

The sailing ship and youth hostel af Chapman in Stockholm, Sweden

Segelfartyget af Chapman ligger förtöjt på Skeppsholmen.

Lunch är mat man äter mitt på dagen. Tidigare hette denna måltid middag, men det är numera dagens huvudmål, som man typiskt äter på kvällen. Så sent som på 1940-talet kunde man även benämna dagens andra måltid frukost, ett uttryck som länge fanns kvar i skolornas uttryck frukostrast.

Räksmörgås

En räksmörgås består av vitt matbröd med pålägg av sallad, majonnäs, ägg, stenbitsrom, dill, tomat och citron.

Shrimp sandwich

Att glida in på en räkmacka betyder att ha det lätt.

Denna typ av smörgås är vanlig på västkusten men förekommer även i huvudstaden.

Ingredienser

2 hg färska räkor
Salladsblad
Ägg
Majonnäs
Kaviar (stenbitsrom)
Dill
Tomat
Citron
Vitt bröd

Shrimp

Tillagning

Bred ett tunt lager smör på brödet. Lägg på salladsblad, äggskivor, räkor, ett par citronskiva, en dillkvist, tomatklyftor, stenbitsrom och majonnäs.

Croque Monsieur á la Kungsholmen

Croque Monsieur kommer från Frankrike, men smörgåsen finns även på kaféer och pubar i Stockholm. Grundreceptet är bröd, skinka och dijonsenap.

Croque Monsieur sandwich

I Frankrike serverar många kaféer croque monsieur.

Här är mitt eget recept, som räcker till två portioner:

Ingredienser

4 skivor vitt bröd
4 skivor kokt eller rökt skinka
tomatketchup
2 skivor emmentaler
1 ägg
1–2 dl mjölk

Tillagning

Smöra brödskivorna. Lägg skinka på fyra av dem. Bred ketchup på skinkan. Lägg ost och resterande skivor ovanpå med smöret nedåt. Vispa ihop ägg och mjölk och vänd bröden hastigt i denna smet. Stek smörgåsarna frasiga i en panna med matfett eller lägg dem i smörgåsgrillen.

Man kan variera croque monsieur på flera sätt.

Pannkaka med sylt

Pannkaka är en traditionell rätt, som man ofta äter efter ärtsoppa på torsdagar. Sylt och grädde är vanliga tillbehör.

Swedish pancakes

Till pannkaka bör man välja en sylt som är mindre söt.

Det här receptet räcker till två eller tre portioner:

Ingredienser

2 ägg
3 dl mjöl
6 dl mjölk (3 procent fett)
1 krm salt
Smör till stekning

Tillbehör

Sylt
Vispad grädde

Önos strawberry jam

Tillagning

Blanda ingredienserna i en bunke eller mixer. Om behål­laren är liten kan man halvera receptet. Ta ett stort ägg och 2,5 deciliter mjölk för fastare konsistens. Vispa till en jämn smet. Skrapa ner mjöl från kanterna med en slicke­pott.

Grädda i het stekpanna (4/9) med smör för bästa resultat. Använd ca 1 dl smet per pannkaka. Låt smöret bli gyllenbrynt. Vänta tills smeten stelnat och man kan se små luftbubblor. Lyft med en smal stekspade upp pannkakan, och rulla den så att baksidan hamnar uppåt. Grädda andra sidan kortare tid än den första.

Plättar med sylt och grädde

Plättar innehåller, till skillnad från pannkaka, socker. De passar därför även till efterrätt.

Small pancakes

Till fyra portioner behöver man:

Ingredienser

2 ägg
1 tsk salt
3 tsk socker
6 dl mjölk (3 procent fett)
4 dl vetemjöl
1 msk smör

Tillbehör

Sylt
Vispad grädde

Arla cream

Tillagning

Vispa samman ägg och mjölk, sikta i mjölet lite taget. Avsluta med det smälta smöret. Låt smeten vila cirka 1 timme. Hetta upp en plättlagg och stek plättarna i smör eller margarin. Servera med sylt och grädde.

Kladdkaka

Kladdkaka har blivit en populär efterrätt i Sverige. Den förekommer också till kaffet och vid festligare tillfällen.

Swedish mud cakes

Kladdkaka passar vid alla tillfällen.

Till fyra portioner behöver man:

Ingredienser

1 1/2 dl mjöl
3 dl socker
1 krm salt
1 tsk vaniljsocker
4 msk kakao
2 ägg
100 g smör

Fazer vanilla sugar

Tillagning

Sätt ugnen på 150 grader. Blanda alla torra ingredienser. Rör i äggen. Smält smöret och blanda i. Häll smeten i en form med avtagbara kanter. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 20 minuter. Servera med vispad grädde.

 

Till menyn