Torgny Lilja, PhL

Helsingfors

Lunch

Streetcars in Helsinki, Finland

Spårvagnar trafikerar gatorna i centrum.

Gustav Vasa grundade Helsingfors 1550 i förhoppning om att staden skulle konkurrera med Reval (Tallinn) i Estland. År 1809 blev Finland en del av det ryska imperiet efter freden i Fredriks­hamn. För att knyta landet närmare Ryss­land beslöt tsar Alexander att Helsingfors skulle bli Finlands huvud­stad.

Boveteplättar med gräddfil och sylt

Blinier är ryska plättar bakade på bovetemjöl. Namnet kommer av det fornslaviska ordet mlin, som betyder mala.

Russian blini

Blinier kan man äta med sylt och gräddfil.

Blinier serverar man ofta med gravad lax eller löjrom, men man kan även äta dem med gräddfil och sylt.

Det här receptet räcker till fyra portioner:

Ingredienser

Deg

10 g torrjäst
2 1/2 dl ljummen mjölk
1 1/2 dl bovetmjöl
1 dl vetemjöl
4 msk gräddfil
1 äggula
2 krm salt
1 äggvita
Smör till stekning

Tillbehör

Sylt
Smetana eller gräddfil (Valio eller Arla)

A package of buckwheat

Tillagning

Blanda mjölk och torrjäst i en stor bunke. Tillsätt bovetemjöl, vetemjöl, gräddfil, äggula och salt. Vispa smeten slät och låt den jäsa i rumstemperatur ca en timme under en handduk. Vispa äggvitan fast. Vänd ner vitan med en slickepott i den jästa smeten. Värm smör eller margarin i en stekpanna. Stek tefats­stora pann­kakor på medelhög värme tills de blivit fasta och fått gyllengul färg. Servera med smetana (eller gräddfil) och sylt.

Rödbetssoppa med smetana

Borsjtj är en rödbetssoppa som man ofta serverar i Östeuropa, där flera lokala varianter förekommer. Soppan utgör ett ryskt inslag i den finska mat­traditonen. Ursprunget är dock Ukraina.

Borsjtj soup

En typisk borsjtj innehåller rödbetor, vitkål och kött.

En rysk borsjtj innehåller förutom rödbetor även kött, vitkål och gul lök. Man äter ofta soppan varm med smetana, men en kall variant förekommer också.

Det här receptet räcker till fyra personer:

Ingredienser

Soppa

750 g färska rödbetor
2 tomater
1 1/4 dl finhackad gul lök
2 msk smör
1/2 dl rödvinsvinäger
1 tsk strösocker
1 tsk salt
Nymalen svartpeppar
2 liter oxbuljong
225 g vitkål
115 g kokt skinka
115 g korv
450 g kokt nötkött
4 persiljestjälkar
1 lagerblad

Tillbehör

1 dl hackad persilja
2 1/2 dl smetana eller gräddfil (Valio eller Arla)

Valio smetana

Tilllagning

Skålla, skala och hacka tomaterna. Hacka löken och strimla vitkålen. Skala rödbetorna och skär dem i strimlor. Tärna skinkan och nöttköttet. Skär korven i skivor. Bind samman persiljestjälkarna och lagerbladet. Hetta upp smör i en gryta och fräs löken under omrörning. Tillsätt rödbetor, vinäger, socker, tomater, salt och nymalen svartpeppar. Tillsätt 5 dl buljong och låt soppan sjuda under lock ca 50 minuter. Häll i resten av buljongen, vitkål, kött, korv och persilja. Låt soppan sjuda ca 30 minuter utan lock. Servera med persilja och smetana.

 

Blåbärspiroger

Piroger är en maträtt, som består av deg, som man fyller med t ex köttfärs, ris eller grönsaker. Karelska piroger är ett traditionellt inslag i finsk husmans­kost.

Blueberry piroshki

Blåbärspiroger är en vanlig efterrätt.

I Finland äter man piroger även som efterrätt. En vanlig fyllning är någon form av bär eller färsk frukt.

Det här receptet räcker till fyra personer:

Ingredienser

Deg

4 dl vetemjöl
3 msk strösocker
100 g smör
1/4 tsk bakpulver
1 ägg
2 msk vatten

Fyllning

5 dl blåbär
1 dl kokosflingor
1 ägg till pensling
Pärlsocker

Fazer baking powder

Tilllagning

Blanda mjöl, socker, bakpulver och smör i en bunke. Tillsätt ägg och vatten. Knåda alltsammans till en deg. Täck med plastfolie och låt stå i kylskåp 1 timme. Blanda samman bär och kokos i en skål. Kavla degen och gör 10 cm stora rundlar. Pensla kanterna med ägg. Lägg en klick fyllning på varje rundel. Om du använder frysta blåbär kan kan du binda vätskan med lite potatismjöl, innan du viker samman pirogerna. Vik rundlarna på mitten och tryck ihop kanterna. Pensla med ägg och strö på pärlsocker. Grädda i ugn ca 20 minuter i 200 grader.

 

Till menyn